Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Naarmate we ouder worden maakt onze huid geen elastine meer aan. Dit is net als cement voor een stenen muur, de bouwstof van onze huid. Daarbij verliezen we ook onderhuids vetweefsel waardoor onze huid verslapt en we rimpels krijgen. Botox en fillers kunnen een (tijdelijke) oplossing zijn en niet alleen voor rimpels.

Botox

Botuline-toxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt en even stil komt te liggen. Botox is werkzaam na ongeveer 1 week. Het effect houdt ongeveer 3 maanden aan, daarna neemt de mogelijkheid om de spiertjes aan te spannen weer langzaam toe. Er groeien dan weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen.

We kennen Botox vooral als middel dat werkt tegen rimpels. Veel rimpels in het gelaat ontstaan door het willekeurig of onwillekeurig aanspannen van spieren vlak onder de huid. Dit zijn vooral de fronsrimpels op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen en de kraaienpootjes aan weerszijden van de ogen. Maar ook afhangende wenkbrauwen kunnen gecorrigeerd worden door middel van Botox. Daarnaast biedt Botox een oplossing bij vaginisme, spasticiteit, incontinentie en wordt het ingezet bij een spastische slokdarm of dikke darm.

Binnen de cosmetische industrie wordt veel gebruik gemaakt van Botox bij overmatig transpireren in de oksels (hyperhidrosis) maar ook ter behandeling van zweetvoeten. Tevens kan Botox verlichting bieden bij bepaalde chronische vormen van migraine, aangezien veel vormen van migraine hun oorzaak vinden in overmatig gespannen spieren.

Fillers

Fillers worden gebruikt om het gezicht een voller en jeugdiger karakter te geven. Er zijn veel merken fillers, de meest gebruikte zijn Juvederm en Radiesse. Dit zijn fillers die gemiddeld 1 jaar blijven zitten. Deze producten bevatten hyaluronzuur of collageenstimulerende bestanddelen (synthetische fillers). Fillers zorgen voor meer volume, stevigheid en elasticiteit van de huid.

We kunnen fillers op veel plaatsen gebruiken, zoals voor het opvullen van lijntjes en afhangende mondhoeken, het verstevigen van de wangen en voor volume creëren van bijvoorbeeld jukbeenderen en lippen. Een andere populaire behandeling is het opvullen van de lijntjes op de handen en het verminderen van donkere kringen onder de ogen.

In het verleden werden vaak permanente fillers gebruikt. Bio-alcamid, aquamid en PMS (siliconenolie) zijn de meest bekende. Permanente fillers geven een grotere kans op infecties. Belangrijkste oorzaak van die infecties zijn medische ingrepen zoals een injectie, bij tandheelkunde en kaak- en cosmetische chirurgie. Maar ook het gebruik van lasers op de plek waar de permanente filler zit, is een risico.

De werking van fillers (en botox) wordt tevens verkort als een laser in dit gebied wordt ingezet. Wanneer er een ernstige infectie optreedt, kan deze soms worden weggezogen, maar het gebeurd ook wel eens dat het middel operatief weggehaald moet worden. Met alle gevolgen van dien. Gelukkig worden deze permanente fillers nauwelijks meer gebruikt. Het is daarom van belang dat je altijd voor aanvang van een behandeling vraagt aan je cliënt of deze fillers of botox heeft. Zodat je achteraf niet voor rare verrassingen komt te staan.

1+

Reacties


Gerelateerde artikelen