Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Heb je je ook weleens afgevraagd waarom deze gepigmenteerde vlekjes moedervlekken heten en geen vadervlekken? Vroeger ging het verhaal dat moedervlekken werden veroorzaakt door de zwangerschapslusten van de aanstaande moeder. Elke keer dat de moeder een vreetaanval had en die niet bevredigde, kreeg het ongeboren kind een moedervlek. Tegenwoordig weten we wel beter, namelijk in het Latijn heet een moedervlek een ‘neavus maternus’. ‘Neavus’ betekent vlek, ‘maternus’ betekent van moederszijde. Vandaar moedervlekken en geen vadervlekken.

Een enkele keer onstaan moedervlekken bij de geboorte, maar de meeste moedervlekken ontstaan tussen het derde en het twintigste levensjaar. Na het veertigste jaar kan het aantal moedervlekken zelfs weer afnemen.

Houd moedervlekken in de gaten

Moedervlekken zijn over het algemeen onschuldig, echter is het erg belangrijk dat alle moedervlekken in de gaten gehouden worden op verandering in symmetrie, omtrek, kleur en diameter. Wanneer je in de praktijk een moedervlek tegenkomt die je niet vertrouwt kun je de ABCD methode toepassen om eventuele melanomen snel te herkennen. De letters: ABCD staan voor:

Asymmetrie: De moedervlek mag niet asymmetrisch groeien, dat wil zeggen de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft. 

Borders: De overgang van de vlek naar de normale huid wordt steeds onduidelijker, oftewel er is geen duidelijk begrenzing meer te zien tussen de normale huid en de moedervlek.

Color: Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zie je vaak verschillende kleuren door elkaar: bruin, zwart, wit, blauw of rood.

Diameter: Wanneer een moedervlek snel groeit kan dit een teken zijn dat er iets niet klopt. 

Ook wanneer moedervlekken jeuken, bloeden of pijn doen kan dit een teken zijn dat er iets mis is. 

Kun je haren groeiend uit moedervlekken verwijderen?

Er bestaan veel verschillende soorten moedervlekken die er allemaal anders uit kunnen zien. Uit sommige moedervlekken groeien zelfs haren. Er gaan veel verhalen over het verwijderen van haren in moedervlekken, kunnen deze wel of niet veilig verwijderd worden?

De antwoorden op het verwijderen van haren middels een pincet zijn verdeeld, echter wordt door dermatologen beweerd dat het veilig is om deze midels een pincet te verwijderen. Minder veilig is om met een laser of IPL haren in een moedervlek te verwijderen.. Deze methode absorbeert namelijk het pigment in een moedervlek in plaats van het pigment van de haar, waardoor de moedervlek kan verbranden. Ook kan dit een verandering geven aan het uiterlijk van een moedervlek waardoor de ABCD regel minder adequaat toegepast kan worden.

Doordat moedervlekken er allemaal anders uit kunnen zien en de veranderingen bij een melanoom erg snel gaan, is het altijd belangrijk om moedervlekken in de gaten te houden. Wanneer je een moedervlek niet vertrouwt is een bezoek aan de dermatoloog op korte termijn zeer raadzaam.

0

Reacties


Gerelateerde artikelen