Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Ieder kwartaal moet je btw-aangifte doen. Als je administratie op orde is, is dat een werkje van niets. Met een beetje geluk (en hopelijk deze tips) houd je er zelfs geld aan over.

Vanaf de eerste dag dat je cliënten behandelt, maak je omzet. Over de prijs van je behandelingen moet je omzetbelasting in rekening brengen, ook wel btw genoemd. Je klanten betalen de btw. Sommige beginnende ondernemers zien de btw die ze ontvangen als inkomen. Omdat ze die btw uiteindelijk moeten afdragen aan de Belastingdienst, beschouwen ze de btw als kostenpost. Dat is echt een vergissing. Beschouw van het begin af aan een deel van het geld dat binnenkomt niet als inkomen, maar als wat het in werkelijkheid is: btw. Reken je niet rijk, maar zet dit geld bijvoorbeeld direct apart op een andere rekening.

Tarieven inclusief btw

Je brengt je btw in rekening bij je cliënten, maar zij zien dat niet. De btw is voor hen gewoon een onderdeel van de prijs. Als jij zelf naar de kapper of de pedicure gaat, zie je immers ook niets van die btw. De tarieven die je op je website en in je folder vermeldt, zijn dus inclusief btw. Het is wel handig om dat erbij te vermelden. Als je voor een behandeling € 40,- rekent en de btw is 21 procent, dan is je omzet € 33,06. De btw die je ontvangen hebt, in dit geval € 6,94, moet je afdragen aan de Belastingdienst.

Betaalde btw trek je af

Je ontvangt dus btw en draagt die af. Maar over de dingen die je zelf aanschaft voor je bedrijf, of dat nu een loeplamp is, créme, briefpapier of de kosten om een website te bouwen, betaal je zelf btw. De btw die je zelf hebt betaald, krijg je terug.

Gemakkelijke aangifte

Ieder kwartaal moet je btw-aangifte doen. Dit is een digitale aangifte. Als je inlogt op www.belastingdienst.nl en je voert je wachtwoord in, staat de aangifte al voor je klaar. Je klikt hem aan en je vult hem in. Je geeft je omzet aan, plus de btw die je hebt ontvangen. En je voert het btw-bedrag in dat je zelf hebt betaald. Het programma berekent vervolgens hoeveel btw je moet afdragen of betalen. Als je je administratie op orde hebt, is de btw-aangifte heel gemakkelijk. Zeker als je voor je boekhouding een softwarepakket gebruikt.

Btw zelf houden?

Misschien heb je weinig omzet en hoef je dus ook maar weinig btw af te dragen. In dat geval is de kans groot dat je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling. Dan hoef je de btw die je ontvangen hebt van je cliënten, of een deel daarvan, niet af te dragen aan de Belastingdienst. Die mag je zelf houden. Wel moet je dit bedrag aangeven op je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Het is immers extra inkomen.

Laatste kwartaal

Of je in 2015 onder de kleineondernemersregeling valt, kun je nu nog niet weten. Dat zie je pas in januari 2016, als je je omzet van het vierde en laatste kwartaal van het vorige jaar berekent. Benieuwd of jij onder de kleineondernemersregeling valt? Kijk dan op www.belastingdienst.nl/kleineondernemersregeling.

Doe op tijd aangifte

Altijd op tijd zijn met je btw-aangifte? Download dan de app BTW-ALERT op de website van de Belastingdienst. Of geef je e-mailadres door op het beveiligde deel van die website, zodat je tijdig een waarschuwingsemail krijgt.

Dit artikel is geschreven door Wilma van Hoeflaken. Zij is freelance journalist en schrijft voor Beautyspot.nl over belastingen in opdracht van de Belastingdienst. 

1+

Reacties


Gerelateerde artikelen