Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

We kennen de rode neus wel in de winter, we zijn verkouden waardoor onze neus schraal wordt van het telkens snuiten in zakdoekjes. Gelukkig is dit maar een tijdelijk fenomeen, maar een rode neus kan ook permanent aanwezig zijn. Dit wordt dan veelal in verband gebracht met een ‘drankneus’. Maar dit is vaak een misvatting, aangezien een rode neus veel verschillende oorzaken kan hebben en daarmee kent het ook veel verschillende behandelingen. Waar komt die rode neus vandaan? Hoe stel je een diagnose? En wat kun je in je praktijk doen aan een rode neus?

Tijdelijke of permanente roodheid

Roodheid kan tijdelijk van aard of permanent aanwezig zijn. Een rode huid kan ontstaan door verwijde bloedvaatjes, wanneer we bijvoorbeeld blozen, wanneer we het warm hebben, of wanneer we bijvoorbeeld allergisch zijn voor een bepaalde stof. Dit zijn tijdelijke factoren die na een bepaalde tijd weer verdwijnen. Maar wanneer de elasticiteit in deze vaatjes verminderd is, dan blijven deze vaatjes open staan waardoor we het bloed erdoor heen zien lopen. Deze roodheid is niet tijdelijk en kent veel oorzaken.

Couperose

Een van deze oorzaken is bijvoorbeeld couperose. Couperose is een aandoening waarbij vaatjes zowel op de neus maar ook op de wangen aanwezig zijn. Vaak komt deze aandoening voor bij vrouwen vanaf 30 jaar. Deze aandoening is daarnaast ook vaak genetisch. Ondanks dat het geen ‘drankneus’ is, kan alcohol wel een trigger zijn, net zoals de sauna, sterke temperatuurverschillen, pittig eten, maar ook hormonen hebben invloed op couperose, zoals bijvoorbeeld in de pubertijd, zwangerschap of de overgang. Couperose is vast te stellen doordat er alleen maar vaatjes in het gezicht te zien zijn. Deze kunnen met bepaalde lasers, IPL of door middel van coagulatie verminderd worden.

Rosacea

Rosacea wordt vaak verward met couperose of met acne. Het belangrijkste verschil met couperose is dat er naast teleangiëctastieën ook papels en pustels voorkomen omdat er een ontstekingscomponent aan ten grondslag ligt. Het belangrijkste verschil met acne is dat er geen comedonen aanwezig zijn en dat rosacea een vlindervormige afwijking in het gezicht is, waarbij alleen de wangen, het voorhoofd en de kin zijn aangedaan. Bij rosacea komen naast couperose, papels en pustels soms ook zwelling, oftewel oedeem, in het gelaat voor. Belangrijk is dat eerst de ontsteking wordt aangepakt alvorens een behandeling gestart kan worden met een laser of IPL. Vaak wordt er door de huisarts een crème met antibiotica: metronidazol, voorgeschreven, waarbij er meestal na 4 tot 8 weken verbetering optreedt van de ontstekingen. De oorzaak van rosacea is niet helemaal bekend. Wel wordt het erger bij warmte, zonlicht, cosmetica, sommige huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Geneesmiddelen die corticosteroïden (bijnierschorshormonen) bevatten, kunnen rosacea veroorzaken of verergeren. Daarnaast wordt het gebruik van suikers ook gezien als een trigger voor rosacea.

Rhinophyma

Het laatste stadium van rosacea is rhinophyma. Maar wees niet bang, want dit betekend niet dat je altijd rhinophyma krijgt wanneer je rosacea hebt. Rhinophyma is een ernstige vervorming van de weke delen van de neus. Het ontstaat door het woekeren van bindweefsel en talgklieren in de huid. De neus wordt daardoor dikker en vervormt. Ook zie je rode tot paarse bloedvaatjes op de onderste helft van de neus, op de neusvleugels en de neuspunt. Rhinophyma treedt overwegend op bij oudere mannen en wordt ook wel een ‘drankneus’ genoemd. De ontsteking bij rhinphyma moet eerst aangepakt worden alvorens er een andere behandeling plaatsvindt. Om de neus kleiner en minder dik te maken kan er plastische chirurgie toegepast worden. Daarnaast kan een CO2 laser ook de huid verdunnen en de vorm verbeteren. Vaatjes kunnen vervolgens behandeld worden doormiddel van bepaalde lasers, IPL of coagulatie apparatuur.

Een rode neus kent dus veel oorzaken en behandelingen. Een tijdelijke rode neus is vaak onschuldig, maar een blijvende rode neus vraagt meer aandacht en een goede diagnose. 

0

Reacties


Gerelateerde artikelen