Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Haar vormt namelijk een essentieel onderdeel in de maatschappij: met je kapsel en lichaamshaar vertel je, onbedoeld of bedoeld, wie je bent en wat je status is. Dat weet jij als Beautyprofessional natuurlijk als geen ander! Tijdens de Beautyspot.nl trade edition is er in het Centraal Museum in Utrecht de expositie HAAR!, een gedurfde tentoonstelling waarin menselijk haar als materiaal centraal staat. Zo goed als alles wat je in de tentoonstelling ziet, is dan ook van menselijk haar gemaakt. Bij aankoop van een kaartje voor de Beautyspot.nl trade edition ontvang je een voucher waarmee je 20% korting rijgt op de entreekaart voor de tentoonstelling. Je betaalt dus € 10, – in plaats van € 12,50. De voucher is geldig voor maximaal 2 personen van 1 april /m 30 april 2016.  De korting wordt aan de kassa van het Centraal Museum verrekend. 

Een nieuwe kijk op haar

Met de tentoonstelling wil het museum tonen dat menselijk haar een veelzijdig materiaal is waarmee je ook nieuwe, intrigerende objecten mee kunt creëren. De selectie van de werken en de keuze van de thema’s zorgen ervoor dat je als bezoeker een andere, genuanceerdere kijk op menselijk haar krijgt. Een dagboek borduren met je eigen haren? Een vlinderstrikje van je eigen haar maken? Het is vast niet eerder in je opgekomen. Het museum wil hiermee bezoekers inspireren buiten gebaande kaders te kijken. “Met een grote variatie aan kunstwerken, ontwerpen en objecten geeft de tentoonstelling aandacht aan het onderwerp mensenhaar”, aldus Edwin Jacobs, directeur Centraal Museum. “Het zal je direct tot de verbeelding spreken, want haar is voor iedereen gezichtsbepalend. De bewondering en afschuw van mensenhaar komt via verschillende invalshoeken tot leven.”

Te zien

De tentoonstelling bevat meer dan drie ton menselijk haar, circa tweehonderd haarkunstwerken van ruim 45 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Er zal werk te zien zijn van onder anderen Julien d’Ys, Charlie LeMindu, Shoplifter, Zoran Todorvic, Zhu Tian, Studio Swine, Adelle Lutz, Levi van Veluw, Ted Noten, Jenine Sheroes, Masako Takahashi en haarstylist Christiaan Houtenbos, die onder andere verantwoordelijk is voor de block head van Grace Jones. 

Je eigen haar als kunstwerk

Naast het kijken naar menselijk haar, kun je er ook mee aan de slag. Zo is er een werkplaats waar je met je eigen haren kunt borduren. Deze activiteit is ontwikkeld door kunstenares Sara Bomans. En aan het einde van de tentoonstelling kun je een plukje haar achterlaten, waarmee een gezamenlijk kunstwerk wordt gemaakt. 

Praktische informatie

De tentoonstelling vindt plaats t/m 29 mei 2016 in ‘De Stallen’, de 1000 m² grote expositieruimte van het Centraal Museum. Op Koningsdag is het museum gesloten

Comments


Gerelateerde artikelen