Duurzaam ondernemen met je salon in de schoonheidsbranche

Ondernemerstips | 4319 keer bekeken
Duurzaam ondernemen met je salon in de schoonheidsbranche

Ben jij iemand die zich bekommert om het milieu en is het jouw ideaal om onze aarde leefbaar te houden? Heb jij aandacht voor je medemensen? Als jij wil ondernemen met respect voor mens en milieu dan is duurzaam ondernemen jou op het lijf geschreven. Bij duurzaam en verantwoordelijk ondernemen gaat het om de balans tussen de 3 p's: people, planet en profit. Duurzaam ondernemen doe je omdat jij als mens én als ondernemer voelt dat je de wereld een beetje mooier wilt en kunt maken. Je kunt zo het verschil maken ten opzichte van andere salons. En door de extra positieve aandacht die je krijgt, kun je je bedrijf laten groeien en de wereld nog mooier maken! 

Hoe kun je duurzaam ondernemen?

Als duurzaam ondernemer is je doelstelling natuurlijk wel om winst te maken, maar niet ten koste van alles.

Keuze cosmetica merk
Kies voor een cosmeticamerk dat het goede uit de natuur gebruikt, zoals heilzame planten, kruiden en bloemen. Natuurlijke ingrediënten die het verzorgende en herstellende vermogen van de huid ondersteunen. 

De term "natuurlijke cosmetica" is niet beschermd en mag dus in principe op ieder cosmeticaproduct worden gezet waar natuurlijke ingrediënten in zitten. Keurmerken zeggen veel meer over het duurzame karakter van het product.

Saloninrichting
Kies voor nieuwe producten van natuurlijke of gerecyclede materialen of ‘hightech’ materialen die het milieu zo weinig mogelijk belasten. Of kies voor gebruikte en tweedehands producten. 

Afval
We kunnen zeker 90% van ons afval hergebruiken. Daarom levert het gescheiden inleveren van grondstoffen voordeel op. Financieel en voor het milieu.

Verkochte producten meegeven in een luxe tasje? Een plastic tasje mag tegenwoordig al niet meer gratis meegegeven worden, maar ook voor papieren/kartonnen tasjes kun je vragen of de klant wel een tasje nodig heeft, dat scheelt enorm! 

Salon verlichting
Verlicht je salon met LED lampen. Hiermee bespaar je minimaal 30% aan energie. Bovendien is LED verlichting sterk genoeg als werklicht en kun je het ook goed gebruiken als sfeerverlichting. 

Textiel in de salon
Biologisch katoen is bijna hetzelfde als gewoon katoen. Het verschil? Biologisch katoen is geteeld zonder het gebruik van landbouwgif als pesticiden. Zo spaar je het milieu.

Energie
Schaf energiezuinige apparatuur aan en ga bewuster om met het gebruik van energie. Wacht met wassen tot de wastrommel echt vol zit. Was op lagere temperaturen als dat kan. Laat de kraan niet lopen tijdens het handen wassen. Moeten alle lampen wel branden? Zo bespaar je ook op je energiekosten.

Schoonmaken
Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen. Koop groene, biologische schoonmaakmiddelen. Volg de doseervoorschriften op het etiket en gebruik niet te veel schoonmaakmiddel. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Steun maatschappelijke doelen en betrek mensen die het wat moeilijker hebben in de samenleving bij je bedrijfsvoering. 

Wat is duurzaam?
Vind je het moeilijk om te bepalen wat duurzaam is en wat niet? De app KeurmerkenWijzer voor Android en iPhone laat zien wat een keurmerk betekent en hoe de controle is geregeld. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (5)

Reageren
 • 20.09.2017 - 09:47 uur | Wendy De graaf

  Goedendag,
  Ik ben op zoek naar een 100% natuurlijk cosmeticamerk voor in mijn salon..kunnen jullie mij daarbij helpen?
  En wat zijn jullie ervaringen daarmee?

 • Ina van der Valk
  18.10.2015 - 11:18 uur | Ina van der Valk

  Geachte mevrouw.
  Fijn dat het duurzaam ondernemen ook door gaat dringen in de vele salons.
  Al jaren geef ik mijn salonpotten,w.c rollen,keukenrollen,verpakkingsmateriaal aan scholen.Ze zijn er heel blij mee,want je kan hele leuke dingen maken van die materialen.
  Als ik mijn handen was en de kraan niet te ver opendoe ,maak ik eerst mijn handen nat die ik met zeep heb ingesmeerd.
  Vervolgens doe ik de kraan dicht en poets mijn handen schoon.Daarna ga ik ze afspoelen en zet de kraan niet voluit.Dit is ook goed voor het milieu.Je kan de was ook doen met de daarvoor biologische wasmiddelen.Er zijn tegenwoordig noten die de was zeer schoonmaken.Dit is op een t.v. programma geweest.Mijn klant gaf mij laatst een proefpakket die ik drie keer kon gebruiken.De witte was zag er zeer schoon uit.
  Zo moet je je gedrag aanpassen .
  Het beste is om geen produkten te kopen die extra omverpakkingen heeft,dit spaart het milieu ook.
  Ik begrijp wel dat je er achter moet gaan staan en moet beseffen ,dat het zo niet goed gaat met onze aarde als wij op deze manier doorgaan.
  Ik wens u veel succes
  Met vriendelijke groet,
  Ina van der Valk.

 • Dit is een reactie van een schrijvende Beautyspotter
  16.10.2015 - 12:25 uur | Inge de Munnik

  ;-) ;-)

 • L.J.M. Frijters-Tempelaars
  15.10.2015 - 21:29 uur | L.J.M. Frijters-Tempelaars

  Wat een fijn filmpje en mooi geschreven stukje.
  inbalance face- & bodycentre is al hard op weg om duurzaam te ondernemen ;-)

 • Manuela Vonk
  15.10.2015 - 13:51 uur | Manuela Vonk

  Leuke vllog Inge!!