Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Op dinsdag 7 juni om 13.45 uur overhandigt ANBOS-voorzitter Kees Hoogendijk de petitie ‘IPL/Laser: in vertrouwde handen bij de gediplomeerde schoonheidsspecialist’ aan de vaste Commissies van de Kamer (VWS & EZ). Ben jij er ook bij?

51.572 handtekeningen

De afgelopen maanden hebben velen zich ingezet om voldoende handtekeningen te verzamelen voor de petitie ‘IPL/Laser: in vertrouwde handen bij de gediplomeerde schoonheidsspecialist’. De actie is succesvol gebleken, want er zijn maar liefst 51.572 handtekeningen geteld! Hiermee is de eerste hindernis overwonnen, want er waren 50.000 handtekeningen nodig.

Overhandiging petitie

Op dinsdag 7 juni overhandigt ANBOS-voorzitter Kees Hoogendijk de petitie aan de Vaste Kamercommissies voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Economische Zaken. ANBOS geeft aan dat zij de petitie zo lang mogelijk open heeft gehouden, maar omdat de minister op korte termijn haar voorstel bij de Tweede Kamer indient, wil zij de handtekeningen nu overhandigd hebben. Met in totaal 51.572 handtekeningen wordt er een duidelijk signaal afgegeven om geen verbod te leggen op IPL/Laserbehandelingen uitgevoerd door gediplomeerde schoonheidsspecialisten. Het is de wens van de brancheorganisatie om met zelfregulering van de branche te komen tot maatregelen ter verbetering van de consumentveiligheid. Alleen de goed opgeleide ondernemer in de schoonheidsverzorging mag de behandelingen met laser en IPL uitvoeren. De brancheorganisatie pleit ervoor dat de minister in een Algemene Maatregel van Bestuur de condities aan zal geven waaronder de beroepsgroep deze behandelingen, die zij al jaren met succes uitvoert, mag blijven uitvoeren.

Actieve invulling

‘Wij vinden dat de focus moet komen te liggen op het veilig gebruik onder de beoogde condities, op basis van kennis en kunde van de behandelaar en de kwaliteit van de apparatuur’, aldus Hoogendijk. ‘Op basis van de huidige motivatie en cijfermatige onderbouwing van de minister bestaat er geen enkele garantie dat de behandeling vanaf de toewijzing aan de BIG-geregistreerde beroepsgroep een hogere patiëntveiligheid kent. Schoonheidsverzorgenden met een IPL/Laserkwalificatie hebben een driejaarlijkse nascholingsplicht op specifiek de toepassing van IPL/Lasertechnologie en is daarmee een partij die de borging van de bekwaamheid, naast de bevoegdheid, actieve invulling geeft.’

Ben jij er ook bij?

Om de petitie extra onder de aandacht te brengen roept ANBOS gediplomeerde schoonheidsspecialisten op om tijdens de overhandiging naar het Plein in Den Haag te komen. Er zijn protestborden gemaakt met leuzen zoals ‘Een haarfijne zomer gewenst’ ‘Don’t give us a BIG-problem’ en ‘Geen gelazer. Laat ons laseren!’. Ook jij kunt erbij zijn door dinsdag 7 juni om 13.30 uur in werkkleding naar het Plein in Den Haag te komen, op steenworp afstand van het Binnenhof.

Beleidsreactie

Op 21 maart jl. liet de minister in een beleidsreactie weten dat zij laser, IPL en aanverwante behandelingen wil voorbehouden aan artsen en huidtherapeuten (BIG-geregistreerden). ANBOS juicht het beleid van de minister toe, maar wel op basis van de juiste motivering. De minister schrijft in haar beleidsnotitie aanverwante behandelingen en het gebruik van apparatuur te verbieden voor schoonheidsspecialisten. Hierover wil de brancheorganisatie meer toelichting.

Succesvolle petitie

De petitie ‘IPL/Laser: in vertrouwde handen bij de gediplomeerde schoonheidsspecialist’, gestart op 23 maart jl. heeft – met dank aan het initiatief tekenvoorhetvak.nl – in de laatste weken een grote groei aan het aantal handtekeningen gemaakt. De petitie is zelfs de hardstlopende petitie geweest. Dankzij de schoonheidsspecialisten die de handen ineen hebben geslagen, is het een groot succes geworden.

Comments


Gerelateerde artikelen