Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Steeds meer Nederlanders willen zich ‘verwellnessen’, of hebben meer me-time nodig, zijn bezig met ‘selfness’ of willen ontdekken wat woolness en vinotherapie is. Nu meer dan ooit willen steeds meer vrouwen, maar ook mannen zich vaker compleet kunnen ontspannen en genieten van de dingen die wel kunnen. Bijzondere wellness belevingen, wellness thema reizen, met je eigen gezelschap naar een luxe privésauna, eerst inspanning en dan ontspanning tijdens een workation, genieten van slow travel en met aandacht voor de natuur duurzaam op wellness vakantie gaan. We zochten het allemaal uit en stelden de top 10 wellness trends voor 2022 vast.

1. Selfness, zorg goed voor jezelf
Een van de meest genoemde goede voornemens zijn, ‘meer ontspannen’ en ‘meer genieten’. De huidige ontwikkelingen hebben invloed op het gedrag van mensen die zich nu meer bewust dan ooit zijn aangaande hun gezondheid. Iedereen hoopt dat 2022 het jaar wordt waarin genieten en ontspannen met minder zorgen werkelijkheid wordt. Nederlanders maken vaker tijd voor een Me-Time moment, kiezen voor een zen inrichting zodat een huis een thuis wordt waar je kunt ontspannen. De Wellness Lifestyle is als een fijn medicijn.

2. Wellness is the new luxury!
Preventief goed voor jezelf zorgen! Meer bewegen, gezonder eten, jezelf weerbaarder maken ter voorkoming van een burn-out. Het is tijd voor meer wellness dat bijdraagt aan het well-being gevoel. Vroeger was het luxe als je met vakantie kon. Tegenwoordig is het luxe als je de tijd hebt om echt te ontspannen en goed voor jezelf te zorgen. “Ongeveer twee op de vijf Nederlanders geeft aan het afgelopen jaar een bezoek te hebben gebracht aan een sauna. De nummer één reden is ontspanning” aldus Frans Kragten van Privesauna.nl.

Lieke Lamb, trend- en vrije tijd expert en CEO van het Future Expertise Center: “Als tegenreactie op de vluchtige en gehaaste maatschappij waar we uit kwamen en deels geforceerd door de pandemie, zijn we gaan inzien hoe luxe tijd kan zijn. Het nemen van tijd, het niet opgejaagd zijn, het niet af hoeven strepen van lijstjes. De spanning er even af! Leefden we lang met FOMO (fear of missing out), inmiddels is die term vervangen door het nieuwste trend-woord: JOMO (Joy of missing out). Je kunt prima gelukkig zijn zonder in alle haast de wereld over te racen om je bucketlist te vullen. Wellness wint daardoor aan populariteit. Tijd en bezinning. Rust en ontspanning. Als je toch op prachtlocaties bent, geniet er dan ook echt van. Neem die tijd.”

3. Herboren naar huis
Luxe vakantiehuizen worden steeds populairder, op bijna alle bekende vakantieparken in Nederland kun je nu huisjes huren met een bubbelbad, hottub of sauna in de tuin. In het boekingsgedrag op Wellness Spots wordt een flinke toename in boekingen gezien voor luxe vakantiehuizen met wellness faciliteiten. Vooral natuurhuisjes zijn populair. Kuurreizen waren er altijd al voor mensen met bijvoorbeeld psoriasis of reumatische aandoeningen. Kuuroord Bad Bentheim net over de grens wordt veel bezocht door Nederlanders en Slovenië heeft onlangs aan de Nederlandse pers laten zien dat drie keer per dag water drinken uit een bron goed voor je is. Wellness Retreats naar verre oorden worden aangeboden met een verblijf van minimaal 5 nachten want je hebt tijd nodig om herboren huiswaarts te keren.

4. Luxe privé sauna’s schieten als paddenstoelen uit de grond
Een groepsaccommodatie die is omgetoverd tot een Spa Parel, een boer die stallen transformeert tot een luxe privé sauna, particulieren die een Bed & Wellness starten met privé wellness faciliteiten, gesloten kroegen die worden omgebouwd tot tijdelijke privé wellness appartementen en een wellnessboot die wordt aangeschaft zodat gasten letterlijk de natuur in kunnen duiken. De Nederlandse ondernemers zijn creatief ten tijde van de pandemie om het inkomen aan te vullen. Een bezoek aan een privésauna is erg populair geworden, mede door de sluiting van sauna’s en wellnessresorts. In een privé sauna kun je met je eigen gezelschap van allerlei wellness faciliteiten genieten. Ook geen gedoe met wel of geen badkleding, in een privé sauna bepaal jij waar je je het prettigst bij voelt. Het grootste voordeel van een privésauna bezoeken is de volledige privacy, gevolgd door hygiëne en een intieme sfeer.

Frans Kragten; “Uit een onderzoek van Privesauna.nl uitgevoerd door Markteffect blijkt dat 68% van de Nederlanders nog niet precies weten wat een privé sauna nou eigenlijk is. Er zijn twee doelgroepen. Enerzijds 40+ die echt bewust voor mooie en luxe Bed & Wellness locaties kiezen waar ze kunnen overnachten en in alle privacy genieten van wellness faciliteiten. Anderzijds zijn het gasten van 30+ die voornamelijk kiezen voor een privésauna om even lekker te chillen voor een paar uur met de eigen partner of een klein gezelschap. We zien ook veel gasten die vanwege hun geloofsovertuiging, lichamelijke beperkingen of andere privé redenen niet op een openbare plaats naakt willen verblijven. Veel mensen denken dat een privé sauna een soort van club is die als seks locatie wordt gebruikt. Na een uitleg wat het concept privé sauna exact inhoudt toont ruim 62% van de ondervraagden interesse om een keer een bezoek te brengen aan een privé sauna. Uiteindelijk draait het erom dat mensen in alle privacy samen ongestoord kunnen ontspannen. In België is het gebruik van privé sauna’s al veel bekender, in België kun je zelfs kiezen uit zo’n 1000 locaties terwijl in Nederland het aanbod rond de 200 locaties ligt. Er zit dus nog genoeg potentie om de Nederlanders het privé sauna aanbod te laten ontdekken. Kragten verwacht dat er de in de komende 3 jaar nog zeker 300 nieuwe privé sauna’s bijkomen!”.

5. Op zoek naar meer privacy, rust en natuur
Nederlanders trokken er massaal op uit op zoek naar privacy en rust in de natuur. Nederland werd herontdekt vanuit luxe wellness vakantiehuisjes en kampeer en glamping liefhebbers kwamen aan hun trekken op wellness campings of bij Pop-Up Wellness locaties. Badderen tussen de varens op een top locatie, “sinds corona uitbrak en veel sauna’s en wellnessresorts hun locaties moesten sluiten zag Privesauna.nl het aantal reserveringen met meer dan 50% toenemen. Brabant staat al járen op nummer één qua keuze aanbod aan privé sauna’s”.

Een ding is zeker, massatoerisme daar hebben Nederlanders even geen zin in. Wat dat betreft is Slovenië een aanrader dat op plaats 5 staat in de Best Destinations 2022 van Lonely Planet. Wellnessholics & Chocoholics kunnen naar Chocolate village, je kunt de ‘Tower of health and happiness’ beklimmen en baden in zwart thermaal water. De enige andere locatie ter wereld waar dat kan is in Azerbeidzjan. Ook Zuid-Tirol is een Wellness Walhalla op het gebied van kuren, wellness food, wandelingen en complete spa boerderijen. In Tsjechië zijn er onlangs drie kuuroorden toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst wat betekent dat ze nu de naam; ‘The Great Spas of Europe’ mogen gebruiken. In Finland, één van de gelukkigste landen van de wereld is het aan de orde van de dag om af te spreken in een sauna en al zwetend bij te kletsen.

In het volgende deel van de wellnesstrends lees je meer over Workations, duurzaam en milieuvriendelijke reizen en het creëren van je eigen wellness lifestyle!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde artikelen