Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

21 November 2014 is de Dag van de Plastische Chirurgie. Daarom staan we vandaag even stil bij Botox®. We kennen Botox® allemaal als middel wat rimpels vermindert. Minder bekend is dat deze injectable nog veel meer toepassingen heeft. Zo helpt Botox® o.a. tegen flushing bij rosacea, het kan een oplossing zijn bij migraine en ook kan het een gummy smile verhelpen. 

Botox® (botuline toxine) is een stof die de mimische spieren ontspant, waardoor expressierimpels vervagen. Vooral rimpels in het voorhoofd, naast de ogen (kraaienpootjes) en tussen de wenkbrauwen (fronsrimpel) kunnen er prima mee worden behandeld. Ook een lichte wenkbrauwlift is mogelijk. Het effect van Botox® houdt gewoonlijk 3-4 maanden aan. Maar Botox® is op nog veel meer manieren in te zetten. Hieronder zet ik de mogelijkheden op een rij.

Gummy smile

Wanneer er bij het lachen veel tandvlees zichtbaar is, noemen we dat een ‘gummy smile’. Zo’n tandvleeslach ontstaat wanneer de musculus levator-labii superiores en de musculus zygomaticus minor overactief reageren. Door deze spieren met Botox® te behandelen, worden ze iets minder actief. De lach wordt daardoor mooier, maar blijft wel natuurlijk.

Hangende mondhoeken

Mondhoeken die naar beneden wijzen geven een ontevreden, trieste gezichtsuitdrukking. Het komt vaker voor bij ouderen, maar ook jonge mensen kunnen er last van hebben. Door het spiertje dat de mondhoek naar beneden trekt te injecteren, verminderen we de spieractiviteit. De mondhoeken wippen dan vanzelf omhoog.

Putjes in de kin

We gebruiken onze kinspier de hele dag. Het aanspannen van deze spier kan deukjes en putjes in de kin geven. Voor wie dat storend vindt, is Botox® een optie. Daarmee kunnen we de kinspier wat minder actief maken. De huid erboven blijft dan ook gladder.

Tandenknarsen

Tandenknarsen gebeurt ongemerkt, maar heeft grote gevolgen voor het gebit. Door Botox® in de musculus masseter wordt de spierspanning verlaagd. Het tandenknarsen wordt daardoor minder of stopt helemaal.

Hoekige kaaklijn

Tandenknarsen heeft nog een ander effect: het zorgt voor een hoekige kaaklijn. Bij mannen is dat niet storend maar bij vrouwen is het vaak niet mooi. Door de kauwspier te behandelen, vermindert de spanning in de kaken en wordt de kaaklijn weer zachter. Het gezicht wordt dan meer ovaal in plaats van hoekig.

Migraine

Diverse studies hebben aangetoond dat Botox® kan helpen bij chronische migraine. Vooral wanneer de pijn veroorzaakt wordt door overmatige spierspanning kan het middel de klachten verminderen. Meestal wordt de fronsspier behandeld, soms worden ook andere spieren geïnjecteerd.

Rosacea / flushing

Ook bij rosacea kan Botox® worden ingezet, met name om de algemene roodheid die ineens opkomt (flushing) tegen te gaan. Er worden kleine prikjes gegeven in de aangedane huid. Het middel blokkeert de signalen naar de bloedvaatjes in het gezicht waardoor deze niet meer verwijden.

Overmatig transpireren

Voor mensen die veel last hebben van hevig transpireren is Botox® een uitkomst. Het middel blokkeert de werking van zweetklieren waardoor er aanzienlijk minder vocht uitgescheiden wordt. De injecties kunnen zowel in de oksels als in de handpalmen worden gegeven. Bij behandelingen tegen overmatig transpireren kan het effect wel een half jaar aanhouden.

Het mag duidelijk zijn: Botox® is een middel dat veelzijdig inzetbaar is! Het is bovendien een veilig middel, vrijwel nooit treden er allergische reacties op of nare bijwerkingen. Hierbij is het echter wel belangrijk dat het door een ervaren arts wordt geïnjecteerd, omdat elke toepassing een specifieke aanpak vraagt.

Dit artikel is geschreven door Franca van de Smit, voormalig cosmetisch arts bij de Velthuis Kliniek.

Comments


Gerelateerde artikelen