Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Het gebruik van sheaboter gaat terug naar het Oude Egypte, waar het werd gebruikt om de huid te beschermen tegen zon en wind. Wat kan sheaboter betekenen voor moderne huidverzorgingsproducten en waarom is het nog steeds zo populair? Dit is de negende en laatste in een serie columns over exotische oliën in huidverzorgingsproducten.

Sheaboter is een eetbare, plantaardige olie/vet, afkomstig uit West en Centraal Afrika. Bij kamertemperatuur is sheaboter een zachte, beige vaste stof. Het smelt snel op de huid of bij verwarming, en gedraagt zich dus als boter. De olie wordt verkregen uit de shea noten, ofwel, uit het zaad van de vruchten van de Karité boom. De Karité boom gaat pas na 10 tot 15 jaar vruchten geven en kan wel 200 jaar oud worden. Deze boom wordt ook wel ‘the tree of life’ genoemd.

De algemene namen voor sheaboter zijn shea butter, Karité butter of Karité boter. Je kunt sheaboter herkennen aan de INCI naam: Butyrospermum parkii.

De historie van sheaboter in huidverzorging gaat terug naar het Oude Egypte, waar sheaboter werd gebruikt om huid en haar te beschermen tegen de zon en de hete, droge wind in de Afrikaanse woestijn. Sheaboter bereikte Europa in het begin van de vorige eeuw.

Sheaboter bestaat voornamelijk uit triglyceriden (vetten), die naast glycerine voornamelijk de volgende vetzuren bevatten: palmitinezuur, oliezuur, stearinezuur, linolzuur en arachidezuur. Daarnaast zijn er ook zogenaamde esterverbindingen (die o.a. UV-B straling kunnen absorberen) en vitamine A & E (een antioxidant).

Sheaboter heeft uitstekende hydraterende eigenschappen voor gebruik in crèmes, lotions en make-up producten. Ook is het populair bij de verzorging van het haar. Sheaboter is een uitstekende moisturiser en kan de huid verzorgen en hydrateren. Het werkt met name goed tegen droge huid, eczeem, droge hoofdhuid, lippen en handen. De olie kan ook rimpelvorming vertragen. De essentiële vetten en vitaminen in sheaboter helpen de huid elastisch en soepel te houden door ondersteuning van het natuurlijk collageen.

Sheaboter is een mooie, natuurlijke olie met helende en regeneratieve eigenschappen.

0

Reacties


Gerelateerde artikelen