Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Dit jaar organiseert vrijwilligster en organisator Jeanette te Riele alweer voor het zevende jaar een Viva La Donna Day in Lochem. Waarom is deze dag zo belangrijk voor haar?

"Vanaf dat ik zelf kanker kreeg, voelde ik de behoefte om iets te gaan doen voor lotgenoten. Ik was nog zoekende toen Viva la Donna op mijn pad kwam. Via via werd ik uitgenodigd voor een verwendag, voor mij iets geheel nieuws. Ik ben erheen gegaan en werd vreselijk geraakt door alle liefde die ik daar vond. Wat een verwennerij! En wat was iedereen lief voor mijn lijf en mijn geest!

Aan alles was gedacht. Ik hoefde niet langer na te denken. Dit was het! Meteen wilde ik een verwendag in mijn eigen woonplaats organiseren voor andere zieke vrouwen. Eerst zocht ik vrijwilligers en sponsoren, en samen met twee vriendinnen ben ik ervoor gegaan.

Natuurlijk zijn er soms vreselijke momenten. De keren dat vrouwen zich vlak voor de feestdag afmelden omdat ze te ziek zijn om te komen, raken me enorm. In een aantal gevallen was de deelneemster zelfs al overleden. Dan ben ik echt van slag. Wie me vooral is bijgebleven is Sandra, een meisje van 22 met nierkanker. Na haar eerste verwendag kwam ze het jaar erop terug met haar moeder, die helaas ook kanker had gekregen. Haar moeder is daarna vrij snel overleden en daarom nodigden wij Sandra uit voor een derde verwendag. Met rolstoel en zuurstof werd ze gehaald en gebracht. We zagen haar genieten. Een van de laatste keren, bleek achteraf. Sandra stierf vlak daarna. Ze was pas 24. Op haar kist stond de foto die van haar was gemaakt op onze verwendag. Ze straalde. Het raakte me tot op het bot.

Dat ons team zoveel vreugde brengt bij mensen is de belangrijkste motivatie om door te gaan. En we hebben een meer dan geweldig team vrijwilligers. Elke deelnemer mag naar de kapper, pedicure, manicure, schoonheidsspecialiste of visagiste, er is voetreflextherapie en er worden massages gegeven. Een vrouwelijke huisarts is aanwezig voor een goed gesprek.
Inmiddels is de Viva La Donna Day Lochem een begrip geworden. Gasten en vrijwilligers weten ons steeds beter te vinden.

Onze beloning is groot. We zien en ondervinden aan den lijve wat de verwennerij met onze gasten doet: stralende vrouwen die in alle ellende toch kunnen genieten, ongeacht de prognose. Lotgenoten onder elkaar die voor een dagje even de naalden, infusen, misselijkheid, pijn en angst kunnen loslaten. De reacties en gezichten aan het eind van de dag en achteraf, daar doe je het allemaal met zoveel liefde voor. Sterker nog, we hopen dit nog tientallen jaren vol te houden!"
 

Interview: Eveline Karman met oprichter Corinne de Haas van Viva la Donna

1+

Reacties


Gerelateerde artikelen