Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Onderzoek naar stamcellen neemt in deze tijd een grote vlucht. Het gebruik van stamcellen in de beauty industrie neemt steeds meer toe mede omdat er in de wetenschap voor medische doeleinden veel onderzoek naar wordt gedaan met verrassende resultaten. Het injecteren van stamcellen in het bloed of in een beschadigd orgaan zorgt voor een verjonging van weefsel en wordt door velen gezien als de potentiële sleutel tot ultieme gezondheid en eeuwige jeugd.

Wat zijn stamcellen en hoe kunnen we stamcel therapie toepassen?

Stamcellen zijn het systeem waarmee het lichaam zich regenereert. Het zijn een soort basis cellen die zich kunnen specificeren in verschillende andere cellen. Ze zijn overal in het lichaam te vinden en ontstaan in het beenmerg. Je kunt bijvoorbeeld door stamcellen uit het beenmerg te mobiliseren, beschadigd spierweefsel sneller en beter herstellen. Dit komt omdat deze stamcellen zich transformeren in spiercellen en de oude, beschadigde of versleten cellen vervangen.

We kunnen voor stamcellen een onderscheid maken in:

  • Embryonale stamcellen (kunnen ongeremd en snel delen en alle cellen worden die er zijn).
  • Volwassen stamcellen (delen langzamer en kunnen in verschillende cellen veranderen maar niet meer in alle lichaamscellen die we hebben).

In deze column wil ik voornamelijk bespreken wat volwassen stamcellen doen. Maar als je meer wilt weten over wat stamcellen zijn en welke verschillende soorten we kennen kun je veel informatie vinden over stamcellen op wikipedia.

Juist vanwege het regenererende vermogen van stamcellen wordt hier op dit moment heel veel onderzoek naar gedaan. Zo hebben onderzoekers ontdekt hoe ze een nieuwe tand kunnen laten groeien uit stamcellen. En ook heeft een succesvolle transplantatie plaats gevonden van een luchtpijp door de structuur van de luchtpijp helemaal te strippen van de aanwezige cellen, stamcellen in te brengen in deze structuur en deze in het lichaam te plaatsen van een vrouw met tuberculose. Je begrijpt misschien wel dat er ontzettend veel mogelijkheden vrij komen voor zowel de medische als de cosmetische industrie als we beter begrijpen hoe stamcellen functioneren en hoe we ze kunnen inzetten. Niet ieder orgaan regenereert even snel. De huid heeft bijvoorbeeld een groot vermogen tot regeneratie. Dat is één van de redenen dat we snel resultaat zien in de huid wanneer we voor optimale lichamelijke condities zorgen en stamcellen spelen hierin een belangrijke rol.

Er zijn crèmes die gebruik maken van extracten van plantaardige stamcellen. Het is nog omstreden of deze crèmes ook daadwerkelijk het beoogde effect hebben, namelijk het stimuleren van de eigen stamcelproductie in de huid. Het goede nieuws is: het inspuiten van volwassen stamcellen op de gewenste locatie of in het bloed heeft een bewezen positief effect op weefselherstel. Het slechte nieuws: één shot volwassen stamcellen kost op dit moment nog ongeveer 20.000 dollar.

Wat kunnen we dan eigenlijk zelf doen om onze eigen stamcelproductie te vergroten en de stamcellen die we hebben te versterken?

Het is niet heel verrassend dat die zaken waarvan we weten dat het ons leven verlengt ook een positief effect hebben op de stamcelproductie. Zo is beweging een hele belangrijke factor om stamcellen te laten circuleren in het lichaam. En zware inspanning zoals gewichtheffen of intensief sporten zorgt voor een betere kwaliteit van de stamcellen omdat het lichaam wordt uitgedaagd om nieuwe stamcellen te produceren door spierbeschadiging (spierpijn).

Gezonde voeding is belangrijk, onder andere om het ontstekingsremmende effect. Stamcellen werken namelijk beter in een omgeving met weinig ontstekingsactiviteit. Er wordt ook gezegd dat bepaalde voedingsmiddelen de stamcel productie verhogen. Voorbeelden zijn de AFA blauw/groene alg en colostrum. Suiker en een dieet met veel koolhydraten zouden juist nadelig zijn en ook een overmatige hoeveelheid aan gifstoffen in het lichaam zou het DNA van de stamcellen kunnen beschadigen.

Yoga, meditatie en ontspanning hebben een verrassend positief effect op de activatie van stamcellen. In 2012 was er een conferentie voor een aantal gerespecteerde artsen (dr. Oz, dr. Dean Ornish, dr. Marc Hyman, tibetaanse artsen en vele anderen), budhistische monniken en onderzoekers naar de effecten van meditatie. Zij kwamen bij elkaar om het effect te bespreken van de tibetaanse geneeskunde op het verouderingsproces. De conclusie was dat meditatie en stressvermindering zeer sterk bijdragen aan het verjongen en afremmen van het verouderingsproces omdat de Nervus Vagus, een belangrijke zenuw die vanuit de hersenen naar alle belangrijke organen loopt, geactiveerd wordt door ontspanning en stress reductie. De Nervus Vagus stuurt onder andere het immuun systeem aan, activeert ontstekingsremmende genen én activeert stamcellen.

Ik verwacht dat stamcel therapie een steeds grotere rol gaat spelen in de beauty- en in de medische industrie. Maar tot het moment dat het betaalbaar wordt kunnen we met de bekende gezonde lifestyle van gezond eten, bewegen en ontspannen onze eigen stamcellen optimaal ondersteunen.

Dit artikel is geschreven door Eva van Nieuwburg

0

Reacties


Gerelateerde artikelen