De belangrijkste behandelmethoden tegen rosacea

Behandeltips | 27075 keer bekeken
De belangrijkste behandelmethoden tegen rosacea

Rosacea is een veel voorkomende chronische aandoening van het gezicht, die  vaak voor komt wordt bij vrouwen van middelbare leeftijd. De belangrijkste kenmerken zijn veel blozen, roodheid, verwijde haarvaten (couperose) en een zeer reactieve huid. De huidtextuur kan oneven zijn met papels (pukkels, bultjes) en pustels (puistjes). Soms ervaart men een prikkend, jeukend en/of pijnlijk gevoel in het gelaat na blootstelling aan wind, kou of na het wassen van het gezicht. Ook is er sprake van een verlaagde intolerantie ten opzichte van cosmetica.  De aandoening is goed te behandelen (beter gezegd: te onderdrukken), maar zelden definitief te genezen.

Wie krijgt rosacea

Uit een onderzoek naar 2.000 mensen met rosacea blijkt dat 44% de eerste symptomen tussen 30 en 40 jaar krijgt, 43% krijgt de eerste tekenen na 50 jaar. De ziekte is mogelijk erfelijk, want 40% van Rosacea patienten kon een familielid aanduiden die ook te kampen heeft met Rosacea. Meer vrouwen dan mannen hebben last van Rosacea (zeker tijdens menopause), mannen krijgen wel ergere symptomen. Het zijn met name mensen van Keltische of Scandinavische afgekomt, hoewel ieder type kan er last van hebben.

Wat zijn aanzetters en veroorzakers van rosacea

Je kunt nagaan of er factoren zijn die de verschijnselen van rosacea verergeren en zo ja, welke dat zijn. Tot deze aanzetters behoren warme dranken, alcohol, gekruid eten en zwaar koolhydraat rijk voedsel. Van wijn, chocolade, tomaten, cayennepeper, hete saus, gemarineerd vlees, citrusvruchten, kaas en koffie is bekend dat zij rosacea kunnen verergeren. 

Andere veroorzakers van Rosacea zijn stress en vermoeidheid, de menopauze (opvliegers), zonlicht, roken en intensief sporten. Ook zijn er huidreinigingsmiddelen en medicinale producten die de huid irriteren. De volgende stoffen kan men beter vermijden: comedogene ingredienten, harde alcohoelen, toverhazelaar (witch hazel), menthol, peppermunt, eucalyptus olie, parfum, zeep, zonnecreme en steroide zalf. 

Wat kun je dan wel doen aan rosacea?

Mensen met rosacea zouden de zon zoveel mogelijk moeten mijden. Mocht men toch in de zon zitten dan dient men een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor aan te brengen. Het gebruik van camouflerende cosmetica die de roodheid verbergen, kan zeer prettig zijn voor diegenen die zich voor hun rode gezicht schamen. 

Wat je verder nog kunt doen is het volgende:

 • Help de klant bij het identificeren van mogelijke veroorzakers, bijvoorbeeld door het bijhouden van een dagboek
 • Adviseer camouflage, niet comedogeen en met een groene tint
 • Adviseer de klant om de stress levels te verlagen
 • Maak de klant bewust van het beschermen van de huid tegen weersinvloeden
 • Adviseer om sommige voedingsmiddelen te vermijden
 • Geef aan dat sporten goed is, indien niet te intensief
 • Adviseer voorzichtig om te gaan met hun huid
 • Stuur de klant door naar arts of dermatoloog

Hoe zou jij rosacea bij de klant aanpakken?

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (14)

Reageren
 • marjolein vd zwan
  16.12.2015 - 10:11 uur | marjolein vd zwan

  De neoderma Biopeeling zorgt zeker voor een rustigere huid, hele tevreden klanten in de salon met een mooi resultaat!

 • Karin Van Wingerden
  11.12.2015 - 17:53 uur | Karin Van Wingerden

  Voor de huid met rosacea heeft het Zwitserse Mila d'Opiz een fantastische crème: de vitamine capillair balm uit de Skin Vital line, deze creme heeft een groene basis en is bewezen effectief bij de behandeling van deze huidaandoeningen
  Mijn ervaring is super!en dat voor de publieksprijs van 34,50 voor een tube van 50 ml.

 • Wanda Kuijpers
  10.12.2015 - 17:31 uur | Wanda Kuijpers

  Rosacea van de buitenkant aanpakken is symptoom bestrijden. Dit is wat het reguliere circuit (huisarts en specialist (in dit geval dermatoloog) voor 95% doet.
  Oorzaak van Rosacea zit van binnne ! Heel jammer dat het reguliere circuit dat ( zo goed als) negeert. Daarom zitten zij vaak vast met wat mensen hebben. " oorzaak onbekend" en " dat zijn we nog volop aan het onderzoeken" zijn bekende opmerkingen. Ik ben al 28 jaar huidspecialist. Als er iemand met rosacea komt stuur ik ze naar een natuurgeneeskundig therapeut (zit in elke woonplaats wel iemand). Zij onderzoekt de oorzaak. Mensen met rosacea zijn veel vaker vrouwen dan mannen vanwege emoties, dat triggert en ook voeding wat de darmen triggert en wat zijn weerslag kan hebben op je gezichtshuid. Als je lichaam en geest meer in balans is moet jij eens kijke pn hoe mooi rosacea verdwijnt ( en ook allerlei andere klachten van welzijn)

 • danielle van Kicken
  10.12.2015 - 17:02 uur | danielle van Kicken

  er is wel degelijk wat te doen voor de mensen die rosacea hebben. Ik werk met de Nlite/Regenlite laser en deze helpt zeer goed om de huid rustig te maken en te houden.
  Ook de IPL kan voor sommige mensen een oplossing zijn. Ja, en natuurlijk de juiste thuisproducten voor de huid. Ik heb iemand gevonden die het niet erg vond om op mijn site (daniellevankicken.nl) te staan met voor en na foto's. Bekijk het resultaat maar eens.

 • Leny Hesp
  10.12.2015 - 12:23 uur | Leny Hesp

  De klant er goed van overtuigen dat hij of zij geen vette huid heeft, de pukkels dus ook echt niet mag uitdrukken. De huid dient met alle zachtheid te worden behandeld, ook thuis dus niet hard wrijven.

 • raceangel audi
  06.12.2015 - 17:36 uur | raceangel audi

  Ik voel mij extreem triest dat ik couperose en rosacea heb voel mij hier lelijk door en zie totaal het leven niet zitten hierdoor. Heb altijd last gehad van flushings het rood aankleuren van de huid vooral bij sport! Nu ben ik een vrouw die binnen 3 maand 30 jaar wordt de laatste 2 jaar heb ik ook couperose vastgesteld in mijn gezicht fijne gesprongen haarvaatjes. Ik lees altijd maar komt vooral voor bij vrouwen van middelbare leeftijd wel ben ik van middelbare leeftijd? Mijn moeder is 54j geworden en heeft dit ook ik heb het nog stukken erger ondanks mijn jonge leeftijd daar mijn huid veel lichter is het type dat nooit bruint en altijd verbrandt. Heb nooit gerookt, drink geen alcohol en heb de zon altijd vermeden omdat ik wist hoe gevoelig mijn huid was. Sommige triggers die de zaken kunnen verergeren kunnen inderdaad vermeden worden. Maar om niet meer te sporten? Ben nog liever dood dan ik weet dat mijn gezicht al vrij rood ziet en dat sporten het nog erger maakt. Maar heb het gevoel dat ik onder een stolp moeten gaan zitten. Ik kan niet begrijpen dat de wetenschap de dokters en dermatologen nog altijd geen oplossing hebben om dit definitief te genezen. sterker ze weten niet eens hoe het komt, behalve dat het erfelijk (genetisch), en rosacea een chronische huidziekte is waarbij je huid ontstoken geraakt van binnenuit. En daar dit geen gevolgen heeft voor de gezondheid en dit enkel als een estetische huidziekte (uiterlijke) wordt beschouwt ligt het onderzoek hier naar compleet stil. terwijl het mentaal, psychisch en emotioneel lijden veroorzaakt !

 • Hans van Gestel
  19.11.2015 - 15:56 uur | Hans van Gestel

  Voorzichtig zijn met zelf dokteren.
  En voorzichtig zijn met de Dokter.

  Metronidazol Actavis 1% crème, hydrofiele crème 10 mg/g

  Zoals alle geneesmiddelen kan dit middel bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt.
  De volgende bijwerkingen kunnen optreden:
  Vaak voorkomende bijwerkingen (bij minder dan 1 op 10, maar meer dan 1 op 100 behandelde gevallen)
  Droge huid, roodheid, jeuk, huidongemakken (branderig gevoel, pijnlijke huid / prikkelend gevoel), huidirritatie, verergering van rosacea.
  Soms voorkomende bijwerkingen (bij minder van 1 op 100, maar meer dan 1 op 1.000 behandelde gevallen)
  Tinteling of gevoelloosheid in de ledematen, metaalsmaak, misselijkheid.
  Bijwerkingen waarvan niet bekend is hoe vaak ze voorkomen:
  Huidontsteking door contact met irriterende stoffen of stoffen waarvoor iemand allergisch is (contactdermatitis).
  Wanneer één van de bijwerkingen ernstig wordt of als er bij u een bijwerking optreedt die niet in deze bijsluiter is vermeld, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

  Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel?
  Vermijd contact van de crème met de ogen en de slijmvliezen
  Wanneer irritatie optreedt moet dit middel minder vaak aangebracht worden of moet de therapie tijdelijk gestaakt worden
  Vermijd blootstelling van de huid aan UV-licht (zon, UV-lampen, bruiningsapparatuur) tijdens therapie met metronidazol
  Wanneer u lijdt aan een bloedbeeld-afwijking of wanneer dit in het verleden het geval is geweest
  Er bestaan nog onvoldoende gegevens om een mogelijk schadelijke werking van langdurig plaatselijk toegepaste Metronidazol Actavis 1% crème uit te sluiten.

 • Lotte Kogge
  19.11.2015 - 15:38 uur | Lotte Kogge

  Metronidazol, dit gebruik ik, via de dermatoloog gekregen.
  Om de heftige ontstekingen eerst weg te krijgen een tetracycline kuur van 3 maanden.
  Nu merk ik wanneer het op komt zetten, een prikkelend gevoel, wat binnen een uurtje pijnlijk wordt. Er is dan nog niks te zien.
  Ik begin zo snel mogelijk met metronidazol te smeren, dit blijf ik doen tot de roodheid helemaal weg is.
  Ik heb dit ook op mijn ogen gehad, erg gevaarlijk, hiervoor tetracycline oogzalf gekregen.
  Wees voorzichtig met zelf dokteren.

 • Hans Van Gestel
  19.11.2015 - 14:31 uur | Hans Van Gestel

  Van binnenuit de doorbloeding verbeteren met voedingsstoffen die van binnenuit de huid vernieuwen. En van buiten met een micro silver crème om de symptomen te onderdrukken.
  Maar de werkelijke oplossing Is de oorzaak aanpakken met een juiste mix van de juiste voedingsstoffen.

 • Ilze Van Opstal
  19.11.2015 - 10:41 uur | Ilze Van Opstal

  Ik lees in het artikel alleen hoe je erger kunt voorkomen, maar er zijn ook middelen/producten om rosacea te verminderen inderdaad. Zelf werk ik van binnenuit op de capillairen en van buitenaf op de huid oa met oscillerende borstelreiniging. Niet moeilijk maar even je klant bewust maken van de mogelijkheden die er zijn en die ze thuis moeten voortzetten

 • Marieke van Egten
  19.11.2015 - 10:18 uur | Marieke van Egten

  Bij Dermacos in Hoorn hebben wij veel ervaring met het behandelen van de Couperose een van de kenmerken van Rosacea, d.m.v. IPL lichtflitsen.
  Na het behandelen is de huid minder rood en minder pijnlijk en we zien een duidelijke afname van pusteltjes en papeltjes. Gemiddeld zijn 2-3 behandelingen noodzakelijk.

 • Vivianne Lemeer
  19.11.2015 - 07:56 uur | Vivianne Lemeer

  Allereerst stel ik en behandelplan op met de Raymedy skinsolutions (rosacea protocol) en geef ondersteunende voedingsadviezen + het gebruik van MSM met mariadistel in capsulevorm erbij.
  Als huidverzorging maak ik een plan met de Dr.Hauschka Cosmetica.

 • Joke Van Deursen
  19.11.2015 - 07:50 uur | Joke Van Deursen

  Ik heb erg goede ervaringen met de Pascaud softlaser, met de softlaser afgewisseld met de Led-lampen.

 • Kirsten Zweers
  23.10.2014 - 15:35 uur | Kirsten Zweers

  In mijn praktijk help ik veel mensen met Rosacea, ik werk met de producten van Neoderma, ik start met een kuur van 3 combi behandelingen in 21 dagen, Bio kruiden peeling en Apaline treatment. De client gebruikt thuis de producten vd Apaline lijn samen met suppletie van LavieSage, na de kuur elke 4 a 6 weken onderhoudsbehandeling.
  Deze aanpak samen met aanpassingen levenstijl en voeding komen we samen tot een MOOI resultaat, de clienten hebben geen roodheid meer in hun gezicht na 6 maanden! Ze zijn erg tevreden en houden trouw het gebruik van producten vol!