Couperose en rosacea, lastig maar behandelbaar!

Behandeltips | 10451 keer bekeken
Couperose en rosacea, lastig maar behandelbaar!

Mensen die last hebben van couperose of rosacea zijn helemaal niet blij met hun “gezonde blos”. Integendeel, het weerhoudt hen er zelfs van om aan sociale activiteiten deel te nemen. Ze weten dat het glaasje wijn bij het etentje of een pittig gekruid gerecht hun “gezonde blos” in mum van tijd kan transformeren in een voor iedereen zichtbare “rode biet”. Couperose of rosacea zijn huidaandoeningen die veel mensen treft en ze het leven zuur maakt.”

Nog steeds blijkt dat veel schoonheidsspecialisten niet op de hoogte zijn van het bestaan van producten waarmee ze deze vaak moeilijke en gevoelige huid op maat kunnen behandelen. Vaak wordt deze huid als “gevoelig” behandeld en dat is jammer want met de juiste cosmeceuticals speciaal ontwikkeld voor de couperose & rosacea huid zijn er spectaculaire resultaten te behalen.

Wat is het verschil tussen Couperose of Rosacea ?
Couperose kenmerkt zich als een huidtype, meestal droog/vochtarm tot gevoelig met een zwak vasculair(vaat) stelstel. Mede oorzaak van het uitbreiden van de couperose is het verslappen van het bindweefsel wat met de loop der jaren toeneemt.

Couperose (telegangiëctasie) is een aangeboren zwakheid van de vaatjes die zichtbaar is als roodheid rond de neus en wangen, maar ook naar de hals en het decolleté kunnen uitbreiden, veroorzaakt door “verwijdde vaatjes”. Op een afstand ziet dit er uit als “de gezonde blos” echter dichtbij of onder de loeplamp ziet men daadwerkelijk kleine adertjes door de huid schemeren.
Dit geeft ook aan dat we in dit geval met een dunne huid te maken hebben, die gevoeliger zal reageren op prikkels dan een dikkere huid. Ook een dikke huid kan te maken hebben met couperose, echter is dit dan niet of minder zichtbaar. De stevigheid van het bindweefsel heeft hier ook invloed op.
Deze aandoening verloopt in drie fasen. De begin fase wordt omschreven als erythematose-teleangiëctasiën welke zichtbaar is als tijdelijke roodheid en een warme, jeukende huid.
In de tweede fase is de roodheid langduriger door verstopping van de capillaire.
Deze verstopping veroorzaakt permanent verwijdde haarvaten (derde fase) we hebben te maken met een ernstige vorm van Couperose dan wel beginnende Rosacea.
Vanaf de derde fase hebben we te maken met Rosacea.

Rosacea & vurig rood (vertaald rood als een roos) geeft vaak een vurig rood vlinderachtige beeld op de wangen. Rosacea kenmerkt zich door hevige roodheid (wat kan uitbreiden over het hele gelaat). De huid heeft buiten de zichtbare roodheid en bloedvaatjes ook rode vlekjes en pukkeltjes met puskopjes De puskopjes zijn het gevolg van overactieve talgklieren net als bij acne. De huid is extreem gevoelig voor zowel invloeden van binnen- als buiten af.
De huid kan pijnlijk branderig aanvoelen en ziet er ook uit alsof deze verbrand is. Rosacea kan zich uitbreiden vaak zien we het op de borst verschijnen, maar ook de ogen kunnen aangetast raken.

Vaak gaat de couperose-achtige huid samen met een sebostatische – vet- en vochtarme huid. Bij dit huidbeeld is de natuurlijke beschermingsfunctie van de huid van nature verminderd in tegenstelling tot een normaal huidbeeld. Een speciale verzorging, voeding en bescherming is een must om deze huid weer rustig te krijgen maar vooral langdurig te verbeteren en weer in balans te krijgen. Gelukkig zijn er prachtige cosmeceuticals ontwikkeld speciaal voor de Couperose en Rosacea huid.

Indien een huisarts of dermatoloog bezocht wordt, zal deze een crème, gel of zalf voorschrijven, of zelfs in ernstige gevallen antibiotica. Hiermee zullen de ontstekingen en vurigheid snel afnemen. Helaas zien we vaak dat deze verbetering van korte duur is en het probleem (chronisch) steeds weer de kop op steekt. Jammer is dat de Dermatoloog / huisarts zelden een dagelijkse verzorgingadvies geeft. Helaas wordt het probleem dan vaak maar tijdelijk verholpen, jammer hier laten ze kansen liggen.
Gelukkig zien we dat de functie van de schoonheidsspecialiste bij het herkennen en behandelen van huidproblemen langzaamaan geaccepteerd gaat worden door artsen. Helaas hebben we hier nog wel een lange weg te gaan.

Ik kan blij worden als ik zie dat mensen om me heen diezelfde passie hebben, (noem het de vakidioten bij elkaar ;-). Janny Jansen –Chamomilla praktijk voor huidverbetering, waar ik al een aantal jaren mee samenwerk, is ook een vrouw met passie voor het vak. Zij behandelt zeer succesvol mensen met huidproblemen zoals Rosacea. Janny is in de afrondende fase van de vervolgopleiding medisch schoonheidsspecialiste dermatologie. In mijn ogen verricht ze kleine wondertjes.

De QUOTE van Janny:
Doe je best, zorg voor top kwaliteit maar…..ga niet zelf voor doktertje spelen! Zeker als we weten dat Rosacea in sommige gevallen zelfs oogafwijkingen kan veroorzaken, is behandeling van een (oog)arts noodzakelijk.


Dit artikel is geschreven door Linda Pelser

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (9)

Reageren
 • Elene Simone van Ast
  11.07.2018 - 21:38 uur | Elene Simone van Ast

  Ik heb een mooi product voor het behandelen van rosacea en couperose, echt geweldig en ook nog puur natuur! Mensen zijn verbaasd.

 • Titia Hilverts
  25.03.2016 - 21:26 uur | Titia Hilverts

  Hallo.
  Ik heb al jaren last van rosacea en de couperose wordt steeds erger.Ook is het op mijn ogen overgeslagen vlgs de oogarts.Heb last van droge ogen,jeuk en branderig gevoel.De ene keer erger dan de andere keer.Al meerdere soorten oogdruppels gebruikt maar niets helpt voldoende.Ben nu brildragend ipv lenzen. Ik wordt onzeker van mijn couperose en weet niet wat ik er aan kan doen.Droge,trekkige huid vaak met jeuk na het douchen.Was mijn haar dan vaak onder de kraan,krijg het water van de douche dan niet over mijn gezicht. Heb het goed onder controle met metronidazol creme ,geen pukkels op het moment.

  Graag indien mogelink advies over couperose.

  Mvg Titia

 • 21.08.2014 - 13:42 uur | Yvonne Austin

  Beste Janny, de zogenaamde 'pus' kopjes bestaan echter niet uit talg, maar uit lymf. Waarschijnlijk wordt het woord 'pus' kopje in de verkeerde context gebruikt. Inderdaad verwart de huisarts vaak rosacea en acne omdat deze ogenschijnlijk veel op elkaar lijken, maar het verschil zit em in het feit dat deze puskopjes niet ontstaan door overactieve talgkliertjes (schrijfster van dit artikel bevestigt dit door op te merken dat er meestal sprake is van droge vochtarme huid), maar door poreuze bloedvaten veroorzaakt door de vele ontstekingsreacties. De bloedvaatjes functioneren zo slecht dat ze doorlaatbaar worden en er lekkage van lymf plaats vindt.

 • 21.08.2014 - 11:34 uur | Janny Jansen-Reurich

  Dalton, beauté de la Mer (Plusconfiance 036-5497957)

 • 21.08.2014 - 10:47 uur | Inge van Duijkeren

  Goedemorgen,Interessant artikel maar zou graag willen vernemen welke cosmeceuticals worden aangeraden hiervoor?

 • 21.08.2014 - 10:09 uur | Janny Jansen-Reurich

  Linda heeft in het artikel wel degelijk gelijk over de puskopjes. Ik behandel zeer veel klanten met rosacea. Zij komen binnen met roodheden én puskopjes. Met de producten van Dalton, Beauté de la Mer heb je in no-time prachtig resultaat en een blije cliënt! Tijdens de opleiding voor medisch schoonheidsspecialiste dermatologie van U-consultancy, kreeg ik les van zeer gerenommeerde dermatologen die ook aangaven dat er puskopjes bij rosacea kunnen voorkomen.
  Het komt zelfs voor dat een huisarts een cliënt naar mij doorverwijst met de indicatie acne terwijl het huidprobleem rosacea is. Misschien een toevoeging vanuit de praktijk aan de wetenschappelijke studies?

 • 21.08.2014 - 10:07 uur | Janny Jansen-Reurich

  Linda heeft in het artikel wel degelijk gelijk over de puskopjes. Ik behandel zeer veel klanten met rosacea. Zij komen binnen met roodheden én puskopjes. Met de producten van Dalton, Beauté de la Mer heb je in no-time prachtig resultaat en een blije cliënt! Tijdens de opleiding voor medisch schoonheidsspecialiste dermatologie van U-consultancy, kreeg ik les van zeer gerenommeerde dermatologen die ook aangaven dat er puskopjes bij rosacea kunnen voorkomen.
  Het komt zelfs voor dat een huisarts een cliënt naar mij doorverwijst met de indicatie acne terwijl het huidprobleem rosacea is. Misschien een toevoeging vanuit de praktijk aan de wetenschappelijke studies?

 • 12.08.2014 - 23:23 uur | Yvonne Austin

  Helaas moet ik concluderen dat dit artikel nogal wat informatie bevat die niet klopt. Ik noem als voorbeeld: Puskopjes veroorzaakt door overactieve talgkliertjes, net als bij acné. Er is bij rosacea juist NIET sprake van puskopjes door talg en moet zeker niet op dezelfde manier als acné worden behandeld!
  Dit is maar één van de foute conclusies helaas.
  Ik verwijs hierbij voor de juiste onformatie alvast naar een artikel over rosacea (geschreven vanuit wetenschappelijke, feitelijke informatie) die in het september nummer van De Schoonheidsspecialist zal verschijnen.
  Het artikel is geschreven door Dr. D. Chesik en ondertekende aan de hand van wetenschappelijke publicaties.

  Yvonne Austin (free-lance schrijfster en huidspecialist)

 • 11.08.2014 - 06:56 uur | Ilze van Opstal

  Goed en leerzaam geschreven stukje!
  Ikzelf vind het ook altijd een uitdaging en zie bij al mijn klanten met couperose en/of rosacea na een tijdje verbetering optreden. Tot nu toe heb ik zelf veel bereikt met vitamine C toediening, de laatste tijd werk ik met Aloe Vera Drank wat ervoor zorgt dat de druk op de capillairen afneemt.
  Ook altijd fijn om bij deze mensen een heerlijke afvoerende massage te doen.
  Wat hebben we toch een prachtig vak!