Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Vandaag vond in Utrecht het 1ste NVCG congres plaats: een congres voor alle artsen en medisch specialisten die werkzaam zijn in de cosmetische geneeskunde. Een mooie uitdaging voor de NVCG (Nederlandse Vereniging van Cosmetische Geneeskunde) om haar leden hierin te faciliteren en voor cosmetisch artsen om zich te blijven verbeteren. Wat is er de afgelopen jaren bereikt op dit gebied van cosmetische geneeskunde en wat zijn de trends voor 2016? Het bestuur van NVCG, bestaande uit Catharina Meijer, Jani van Loghem, Sindy Plinsinga en Pascal Meijer gaf in een exclusief interview met Beautyspot.nl antwoord op deze vragen.

Hoeveel leden heeft de NVCG?

Er zijn 150 leden waarvan er vandaag 140 leden op het congres aanwezig zijn. Dan zijn er natuurlijk ook een aantal niet-leden aanwezig.

Hoeveel procent van de cosmetisch artsen is lid van NVCG?

Een moeilijke vraag. Wij vragen de leveranciers van Botulinetoxine en fillers hier wel eens naar. Het lijkt er op dat de meeste cosmetisch artsen wel lid zijn van de vereniging. Met name de cosmetisch artsen die dit werk echt serieus nemen en er dagelijks mee bezig zijn sluiten zich aan bij de NVCG.

Wat zijn de speerpunten van de NVCG voor 2016

Professionalisering staat centraal. We hebben al heel veel stappen gezet. Zo heeft de NVCG met subsidie van het ministerie van VWS een erkende opleiding voor cosmetisch artsen ontwikkeld. Deze bevindt zich nu in de pilot fase. De volgende stap is dat de opleiding erkend wordt door de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst Daarmee krijgt de cosmetische geneeskunde een plekje tussen de andere medisch specialisten en wordt de titel cosmetisch arts beschermd. 

Wat zijn de belangrijkste trends in de markt in 2016? 

Alles wijst er op dat de markt voor cosmetische geneeskunde groeit. Het programma “Sophie in de kreukels” heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het taboe rondom cosmetische ingrepen nog verder is afgenomen. Een groeiende markt trekt natuurlijk ook meer concurrentie en ‘gelukszoekers’ aan die niet altijd professioneel zijn. Dat is iets waar de NVCG zich zorgen over maakt. Wij willen graag dat de consument weet wat het verschil is tussen een erkend cosmetisch arts die voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en de bijklussende arts. Onze vereniging vind het belangrijk dat de consument weet waar je een betrouwbaar adres voor cosmetische ingrepen kunt vinden.  Op dit moment is het lidmaatschap van de NVCG het enige betrouwbare keurmerk.  

Een NVCG-gecertificeerd arts is arts die aan hele strenge kwaliteitseisen moet volden. Zo moet deze arts over voldoende ervaring beschikken, voldoende scholingen en nascholingen volgen. Ook de verslaglegging en de wijze van informatieverstrekking aan klanten wordt beoordeeld. De arts wordt gevisiteerd door een commissie en alleen als deze afgerond wordt met een positief advies aan  het bestuur zal de arts gecertificeerd worden. 

Werken cosmetische artsen samen met schoonheidsspecialisten?

Ja, veel klinieken hebben huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten in dienst. En zijn ook artsen die op andere locaties behandelingen uitvoeren zoals in de schoonheidssalon. In dat geval is het belangrijk dat de behandelruimte voldoet aan de eisen die daaraan gesteld worden. Er wordt gelet op hygiëne, privacy, inrichting en de behandeling die er uitgevoerd moeten worden. De NVCG arts moet beoordelen of die ruimte voldoet aan de kwaliteitscriteria die wij daarvoor hebben opgesteld. 

Wat zijn de nieuwe trends in cosmetische behandelingen?

We zien dat er bij artsen steeds meer aandacht is voor lifestyle en voeding als onderdeel van een anti-aging aanpak.

Nieuw is de biologisch afbreekbare draadlift, een innovatieve anti-aging techniek. Het materiaal bestaat uit biologisch afbreekbare hechtdraden die binnen de geneeskunde al langere tijd worden gebruikt.  Deze worden tijdens de ingreep in het  dieper gelegen weefsel ingebracht. Ze hechten zichzelf vast in het onderhuidse weefsel en bij een juiste plaatsing zorgen ze voor een spanning in de gewenste richting. Hierdoor worden het onderhuidse weefsel en de huid enigszins opgerekt, maar dit verdwijnt na een paar dagen, wanneer de huid en het weefsel weer strakker worden door de natuurlijke aanmaak van bindweefsel. In Nederland staat deze behandeling nog in de kinderschoenen. De behandeling lijkt veilig, maar wij volgen nauwlettend of deze behandeling complicaties oplevert.  

Daarnaast is lipofilling belangrijker is geworden.  En er zijn nieuwe technologieën en methoden in opkomst waarmee je stamcellen uit vetweefsel kunt isoleren.  Daar verwachten wij de komende jaren veel van.

Comments


Gerelateerde artikelen