Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tijdens de Nationale Huidkankerdag afgelopen zaterdag 17 mei was het mogelijk om je huid te laten checken op verdachte plekjes door 165 deelnemende dermatologen in meer dan 80 ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra.  6.000 Nederlanders lieten tijdens deze dag verdachte plekjes op de huid controleren. Ruim 1.100 bezoekers, bijna 20 procent, hebben vermoedelijk een vorm van huidkanker. In 70 gevallen gaat het vrijwel zeker om een melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker.Nederland werd daardoor opnieuw met de neus op de feiten gedrukt voor de gevaren van huidkanker. Naast de huidcheck kregen bezoekers informatie over hoe zij het beste hun huid kunnen beschermen én zelf controleren.

Prof. dr. Tamar Nijsten, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV): “Het is een goede zaak dat mensen zich bewust zijn van het belang van regelmatige huidcontrole. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. We kunnen niet genoeg blijven hameren op de noodzaak van een goede bescherming van de huid tijdens zonnen, recreëren, sporten of werken.” Die noodzaak wordt bevestigd door het sterk toenemende aantal mensen met huidkanker. In tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt verdrievoudigd van 15.000 naar meer dan 45.000 personen per jaar. Vooral onder 60-plussers is het aantal doden door deze ziekte gestegen. Gezien hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht.

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. Huidkanker is een chronische ziekte: eenmaal huidkankerpatiënt, altijd huidkankerpatiënt. Bovendien blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in vergelijking met andere Europese landen Nederlanders er niet goed voor staan. Nederland staat op de tweede plek als het gaat om sterfte aan melanoom. Alleen in Slovenië sterven meer mensen aan deze ziekte.

Foto Huidkankerdag – Jim Heirbaut – VUmc

Comments


Gerelateerde artikelen