Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Ik ben echt lelijk. Ik ben te dik. Mijn huid is veel te onrustig. Dit zijn uitspraken die ons totaal niet verder helpen, maar helaas is het normaler om deze onzekere gedachten wél dan niet te hebben. Uit onderzoek blijkt dat men gemiddeld genomen zo’n 19 keer per dag een negatieve gedachte over zichzelf heeft als het gaat om het uiterlijk.

Beauty campagne over positieve gedachten

Skincare brand TULA stuitte op deze cijfers en is meer onderzoek gaan doen binnen hun community. Zo’n 95% daarvan geeft aan hun eigen strenge criticus te zijn, en 89% zegt dat daardoor het zelfvertrouwen is gedaald. Minder dan 1% van deze community vindt dat social media zich zelfverzekerder laat voelen. Daarom is TULA een campagne gestart waarmee het de negatieve gedachten wil ombuigen naar positieve gedachten. Het gaat over het creëren van zelfvertrouwen. Uiteindelijk willen ze hier natuurlijk ook hun community laten groeien, maar de insteek van deze campagne laat zien dat ze zich uitspreken voor mentale gezondheid en zelfvertrouwen over het uiterlijk.

Eeuwige jeugd blijft het streven

Het schoonheidsideaal blijft gaan over jeugdigheid. Er wordt wel gepraat over inclusiviteit en zelfacceptatie, maar in de praktijk blijkt dat dit nog zeker niet mainstream is. De trends die gaan over optimalisering van het uiterlijk blijven de overhand houden. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe trend ‘Cellulaire beauty’. Dit betekent dat het product op de een of andere manier de gezondheid van de cellen helpt verbeteren, en de bedoeling is dat er onder andere weerstand wordt geboden aan veroudering, oxidatie, en het regenereren van collageen. Door op celniveau te gaan kijken is het idee dat huid, haar en nagels gezonder zullen zijn.

Mentale gezondheid als marketing tool

Mentale gezondheid wordt ook ingezet als marketing tool. Neem bijvoorbeeld het nieuwe drankje Kin Euphorics, dat is gelanceerd door Bella Hadid. Het beweert hét drankje te zijn om je beter te voelen. Bella Hadid schreef bij de lancering ervan dat ze sinds haar veertiende last heeft gehad van depressieve gevoelens. Als je beter kijkt naar de ingrediënten van dit drankje kun je concluderen dat het niet een life-changing drankje zal zijn.

Er wordt steeds meer gesproken over mentale gezondheid, en in een tijd waarin depressie volksziekte nummer één is hebben veel mensen hier behoefte aan. De kunst is om met jouw merk te laten zien dat je er écht iets aan wilt doen.

Renske Mennen is trendwatcher, merkstrateeg en conceptontwikkelaar, met een focus op een bewuste lifestyle. Renske geeft trendpresentaties over consumententrends, en helpt  bedrijven om zich strategisch en trendbewust te profileren. Renske schrijft maandelijks een trendcolumn voor beautyspot.nl. Ook verschijnt er elk seizoen een trendartikel in het magazine De Beauty Professional over trends en hun invloed ervan op de beautyindustrie. Wil je meer weten over Renske, volg haar op Instagram, of neem een kijkje op haar website www.renskemennen.com.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde artikelen