Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Lelijk en mooi zijn subjectieve begrippen. Elke tijd kent zijn schoonheidsidealen, en wat vandaag wordt omschreven als mooi, kan over tien jaar volledig worden afgeschreven. De tijd waarin we leven is van invloed op de veranderende trends. Sinds de eerste lock-downs van de coronapandemie verscheen er een explosie aan creatieve make-up uitingen. Deze werden toen via social media platforms zoals Instagram en TikTok gedeeld, omdat er logischerwijs geen andere plekken waren waar je kon verschijnen.

‘Ugly Makeup’ is de trend

De trend om expressievere make-up te dragen heeft zich sinds de pandemie verder doorgezet. Ugly Makeup is een trend op TikTok die zich alleen maar aan het uitbreiden is. Wat door de mainstream wordt bestempeld als lelijk, is voor een ander een artistieke keuze en juist een persoonlijk statement. Zelf-expressie is hierbij voor de dragers belangrijker dan goedkeuring van de mainstream. Lelijke make-up is natuurlijk een breed begrip, maar je kunt hierbij denken aan vloekende kleuren, klonterige wimpers en eyeliners die een wasbeer-look geven. Dit type onconventionele beauty kan intimiderend zijn voor de omgeving, omdat het afwijkt van de groep en het juist schuurt met de mainstream. Toch vinden de dragers de mogelijkheid om zichzelf uit te drukken het belangrijkst. 

Dit zijn de trendsetters

Er zijn diverse trendsetters die deze trend uitdragen. Neem bijvoorbeeld Makeup artist @aoifeartist. Zij heeft bijna 200K volgers op TikTok en maakt onder andere video’s waarin ze ‘weird lip combos’ probeert. In een van haar video’s maakt ze haar lippen lila, met accent-lijnen in fuchsia roze. Deze kleur-combinatie is gewaagd en niet alledaags. Een ander populair account op TikTok is @garancemurru. Murru gebruikt onder andere metalen studs en kleurt haar wenkbrauwen roze. Ook maakt ze vormen zoals sterren op haar gezicht. Volgens Murru is het einde aangebroken van een tijdperk waarin de blanke schoonheidsnormen gelden. Zelf-expressie zal vanaf nu de boventoon gaan voeren. Er is een belangrijk verschil met voorheen: het doel is niet om mooi te zijn. Mooi zijn doet er namelijk niet meer toe. 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde artikelen