Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

De beauty industrie heeft nog grote stappen te zetten op het vlak van duurzaamheid. De klimaatcrisis wordt door velen weggezet als iets niet urgents, kijk alleen al naar de overheid. Het is echter niet de wereld die een crisis tegemoet gaat, maar dat zijn wij zelf. De aarde redt zich wel, de vraag is of wij daar in de toekomst onderdeel van uit blijven maken. Door goed te zorgen voor de natuur en deze planeet, zorgen we regelrecht ook goed voor onszelf. Je zou zeggen dat dit beauty-tip nummer 1 is. Helaas wordt er op grote schaal vooral gedacht aan de korte termijn beauty, en weinig aan ieders toekomstige schoonheid. Ondanks de kwalijke greenwashing-trend die op grote schaal plaatsvindt, zijn er ook hoopvolle ontwikkelingen die de beauty industrie zowel mooier als duurzamer maken.

Wereldverbeterende lippenstift
Laten we een voorbeeld nemen aan wereldverbeteraars die op kleine schaal iets groots aan het doen zijn. Een van deze ontwikkelingen komt van een groep studenten. In opdracht van het in San Diego gevestigde beauytmerk Urth, onderzochten Hah Kyoung Kim, Osbaldo D. Alvarez en Andi Li hoe ze zowel de verpakking van de lippenstift, als de lippenstift zelf kunnen verduurzamen. Net zoals er inmiddels douchecrèmes en tandpasta’s met hervulbare verpakkingen op de markt zijn, hebben zij ditzelfde idee toegepast. Het team heeft een hervulbare lippenstift ontwikkeld, met een biologisch afbreekbare verpakking. Als je het weggooit in een compostbak zal het na twaalf weken worden afgebroken. Een van de componenten die dit mogelijk maakt, zijn algen. Ook bij het bereidingsproces van de lippenstift zijn algen betrokken. Momenteel is petroleum, ook wel aardolie genoemd, een veel gebruikt ingrediënt voor lipstick. Totaal niet duurzaam dus. Dit nieuwe ontwerp bestaat nog voor 40% uit aardolie. De groep ontwikkelaars blijft niet stil zitten, en verwachten dat het binnen drie jaar voor 98% uit duurzame ingrediënten zal bestaan.

Glitters waarmee de aarde versierd wil worden
Glitters zijn alles behalve goed voor het milieu vanwege de plastics en het aluminium dat het bevat. Onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge hebben een duurzame, plasticvrije en biologisch afbreekbare glitter ontwikkeld voor gebruik in de cosmetica-industrie. Deze nieuw glitter is gemaakt van cellulose-nanokristallen, en zijn geëxtraheerd uit planten, fruit, groenten en houtpulp. Tijdens het ontwikkelingsproces van deze biologische glitter, is een voorbeeld genomen aan het fenomeen ‘structurele kleuring’. In de natuur gebeurt dit bijvoorbeeld in vlindervleugels. Wat er feitelijk gebeurt is dat er licht op een bepaalde manier wordt gebogen waardoor er kleur ontstaat. Dit is dus ook het geheim van de nanokristallen glitter. Daarnaast is het maakproces ook nog eens minder energie-intensief.

Het is hoopvol om te zien dat er onderzoekers van over de hele wereld werken aan het creëren van een duurzame beauty industrie. Als we dit niet met z’n allen samen doen, komt er een moment dat schoonheid een niet-essentiële industrie wordt, omdat we ons dan vooral moeten focussen op primaire levensbehoeften zoals eten, drinken, veiligheid en gezondheid.

Laten we het niet zover komen.

Renske Mennen is toekomstdenker, en business coach, met een focus op een bewuste lifestyle. Renske helpt toekomstbewuste ondernemers om zich trendbewust te profileren. Renske schrijft maandelijks een trendcolumn voor beautyspot.nl. Ook verschijnt er elk seizoen een trendartikel in het magazine De Beauty Professional over trends en hun invloed ervan op de beautyindustrie. Wil je meer weten over Renske, volg haar op Instagram, of neem een kijkje op haar website www.renskemennen.com.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde artikelen