Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Onder mensen die hun vetpercentage willen verlagen zonder daarbij aan spiermassa in te boeten, is clarinol momenteel bijzonder populair. In dit artikel onderzoeken waarom dit voedingssupplement zo gewild is en of de populariteit ervan terecht is.

Voedingssuplementen

Clarinol is de merknaam van producten die het geconjugeerde linolzuur CLA bevatten. Het product valt onder de noemer voedingssupplementen. Een voedingssupplement is een geconcentreerde bron van vitaminen of mineralen. Supplementen worden gebruikt als aanvulling op de ‘gewone’ voeding, ter bevordering van de gezondheid. De gezondheid bevorderende werking van supplementen is echter niet altijd wetenschappelijk bewezen. De Consumentenbond geeft op haar website dan ook aan dat gebruik van supplementen bij een gezond dieet niet nodig is. Ook waarschuwt ze voor het gevaar dat overmatige inname van vitamines en mineralen met zich meebrengt.

Subtiele suggestie

Voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen en vallen daarom net als ‘gewone’ voedingsmiddelen onder de Warenwet. Producten die onder de Warenwet vallen, mogen niet direct in verband gebracht worden met genezing van of vermindering van het risico op ziekten. Toch suggereren fabrikanten in subtiele bewoordingen vaak wel degelijk positieve gezondheidseffecten; zo wordt clarinol in verband gebracht met verlaging van het cholesterolgehalte.

Werking clarinol omstreden

De werkzame stof in clarinol, CLA, komt vooral voor in volle melk en in vlees van herkauwers. Via onze voeding krijgen wij de natuurlijk vorm van clarinol in kleine hoeveelheden binnen. Clarinol wordt als supplement gebruikt door mensen die hun vetpercentage omlaag willen brengen, zonder spiermassa te verliezen. Het effect van CLA op mensen is echter omstreden. De uitkomsten van onderzoek spreken elkaar tegen en tonen geen duidelijke samenhang tussen CLA-gebruik en veranderingen in lichaamsgewicht of lichaamssamenstelling.

Bijwerkingen clarinol

Terwijl het natuurlijke CLA goed lijkt te zijn voor ons cholesterolpeil en de gezondheid van de bloedvaten, heeft onderzoek niet aangetoond dat dit ook geldt voor de CLA-variant die in clarinol zit. Sterker nog, deze variant lijkt het cholesterol negatief te beïnvloeden. Daarnaast lijkt clarinol bij te dragen aan factoren die een rol kunnen spelen bij o.a. het ontstaan van een hartinfarct. Verder zijn er studies die aangeven dat het CLA in clarinol de bloedsuikerspiegel en de insulinegevoeligheid nadelig beïnvloedt.

Natuurlijk alternatief

Hoewel clarinol mogelijk een bescheiden effect op de verhouding tussen vetpercentage en spiermassa kan hebben, is de vraag of de voordelen van clarinol opwegen tegen de nadelen. Als in je praktijk clarinol ter sprake komt, is het goed dat je op de hoogte bent. Wellicht kun jij je cliënten bij het bereiken van hun doelen ondersteunen op een veiligere manier. Een uitgebalanceerde, gezonde voeding en training hebben immers een aantoonbaar effect op de lichaamssamenstelling. En dan gaat het om een natuurlijk effect, zonder mogelijk risicovolle bijwerkingen!

clarinol is een voedingssupplement dat toegepast wordt om vet te verliezen met behoud van spiermassa, maar waarvan de werkzaamheid en veiligheid omstreden zijn.

0

Reacties


Gerelateerde artikelen