Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Wie kent het niet? Cellulite op de benen, de billen, de dijen? Ongeveer 80% van de vrouwen heeft cellulite. Bij cellulite is het onderhuidse vet aangedaan, waardoor het huidreliëf grover wordt en de huid een sinaasappelschilachtig uiterlijk krijgt. Cellulite wordt daarom ook wel sinaasappelhuid genoemd. Als we het hebben over ‘cellulitis’, dan hebben we het over een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel, welke niet verward moet worden met cellulite.

Oorzaken

Het beeld van cellulite ziet er niet uit als een sinaasappelhuid, maar als een rood gezwollen aandoening. Het onregelmatige huidoppervlak bij cellulite is het gevolg van verdikte vetcellen, vocht en afvalstoffen uit zowel de omgeving als uit voedsel. Vaak wordt gedacht dat cellulite samenhangt met overgewicht. Dit is niet waar. Cellulite komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het onderhuids vet is bij vrouwen opgebouwd uit steunpilaren waarop de huidlaag rust. Cellulite verandert de structuur van vet, waardoor dit niet meer in balans is. Hierdoor wordt de huidlaag ruw en stug. Vermoedelijk is er een verband met vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen. Mogelijke oorzaak is een verminderde bloedcirculatie. Hiernaast kan onvoldoende lichaamsbeweging ook bijdragen aan het ontstaan van cellulite. Erfelijkheid speelt ook een rol bij het al dan niet ontstaan van cellulite.

Behandelingen

Bindweefselmassage is een stevige massage die wordt toegepast op de bindweefsellaag, het vetweefsel en het lymfesysteem van ons lichaam. Het bindweefsel is het gedeelte tussen de huid en de spieren. Deze massagetechniek zorgt ervoor dat het collageen en het elastine geactiveerd wordt, de doorbloeding wordt gestimuleerd om afvalstoffen af te voeren, het lymfesysteem wordt geactiveerd welke ervoor zorgt dat vocht wordt afgevoerd, verklevingen worden losgemaakt en dat de vetverdeling gelijkmatiger wordt. Er zijn verschillende stevige grepen die deze massagetechniek omvatten. Om resultaat te zien, zijn er meerdere behandelingen nodig, afhankelijk van de ‘ernst’  van de cellulite. Denk aan ongeveer 8-12 behandelingen. Om het resultaat te behouden is een onderhoudskuur aan te raden.

Bindweefselmassage kan ook worden toegepast met behulp van apparatuur. Het apparaat heeft een grote behandelkop met rollers, die de huid optilt en verder over de huid rolt. Dit geeft hetzelfde resultaat als bindweefselmassage. Het enige grote verschil is de kracht van het apparaat in vergelijking met de handen. Deze apparatuur wordt ook ingezet bij een verslapte huid, oedeem en voor of na een liposuctie. Ook bij deze behandeling geldt dat er meerdere behandelingen nodig zijn voor een optimaal resultaat.

Cupping is een eeuwenoude massagetechniek uit China. In de Oosterse geneeswijzen worden cups al eeuwen gebruikt om de energiebanen (meridianen) en de acupressuurpunten van het lichaam te behandelen waardoor pijn wordt verzacht en ziektes worden bestreden. Cupping wordt gedaan met siliconen, glazen of bamboe bokalen (cups), die op het lichaam worden verplaatst en vervolgens vacuüm zuigen. Omdat lichaamscellen zuurstof nodig hebben en koolstofdioxide afgeven (dit proces werkt bij cellulite niet goed) wordt het ontgiftingsproces geactiveerd, hierbij worden de afvalstoffen afgevoerd doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Ook bevordert het de afvoer van overtollig vocht (oedeem). Hierdoor wordt cellulite verminderd.

Crèmes welke beweren dat cellulite wordt verbeterd, worden nog steeds verkocht. Tot op heden is er nog geen enkele crème op de markt die zijn werking bewezen heeft. Zonde van het geld dus.

Resultaat

Er is dus geen man overboord wanneer we cellulite hebben, ten eerste heeft 80% van de vrouwen cellulite en kunnen we er met en zonder hulp wat mee doen! Wel zijn er meerdere behandelingen nodig en het resultaat is nooit blijvend. Zelf kunnen we letten op onze voeding die hoogstwaarschijnlijk in verband staan met cellulite. Stoffen als alcohol, geraffineerde suikers en cafeïne kunnen een rol spelen. Daarbij is sporten noodzakelijk om onze doorbloeding te stimuleren, lichaamsvet te verminderen en mogelijk cellulite te verminderen.

Comments


Gerelateerde artikelen