Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Bezuinigingen in de zorgsector leiden tot inkomensverlies bij medisch specialisten, die daardoor soms op zoek gaan naar een extra inkomstenbron. Naast basisartsen zien we daardoor steeds vaker ook medisch specialisten die af en toe een dag injectable behandelingen aanbieden. Er worden nu zelfs cursussen aangeboden waarbij tandartsen zich in slechts één dag kunnen bekwamen in het inspuiten van botox en injectables. Maar mag dit wel?

De Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) distantieert zich nadrukkelijk van dergelijke initiatieven en ziet dit als een bedreiging van de kwaliteit van de cosmetische sector. Cosmetische geneeskunde is een vak, een specialisme, en kan er niet zomaar even “bij” gedaan worden. Artsen zullen zich hierin moeten bekwamen en laten (om)scholen om de patiënt de kwaliteit en veiligheid te bieden, die noodzakelijk is.

Dr. Catharina Meijer, vice-voorzitter van de NVCG: “Tandartsen zijn conform de Nederlandse wet niet bevoegd om buiten hun eigen behandelgebied (de mond) te injecteren. Een uitzondering daarop is de botulinetoxine behandeling tegen knarsetanden. Cosmetisch artsen zijn gespecialiseerd in medisch cosmetische behandelingen met een laag risico, waaronder injectable behandelingen en laserbehandelingen. Een stoomcursus van enkele dagen is ook voor artsen een illusie. Dit zou de kwaliteit van injectable behandelingen ernstig in gevaar brengen. Momenteel wordt een twee-jarig opleidingsprogramma (fulltime) voor artsen ontwikkeld om zich te specialiseren in de cosmetische geneeskunde. Minister Schipper van VWS steunt deze ontwikkeling in het kader van de aanscherping van de richtlijnen in de cosmetische sector.”

Comments


Gerelateerde artikelen