Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Misschien heb je ze gezien op de Beautyspot.nl live edition in de inspiratiesalon Duurzaam ondernemen: handdoeken van biologisch katoen. wat is het verschil tussen biologisch katoen en gewone katoen? We vroegen het aan Monique Zoon van Pure Coverz.

Welke invloed heeft de productie van katoen op het milieu?

Katoen is dé grootverbruiker van pesticiden en kunstmest. Terwijl het verbouwen van reguliere katoen ongeveer 3% landbouwgrond beslaat, verbruikt het maar liefst 25% van alle pesticiden. De insecten, waartegen deze gifstoffen ingezet worden, worden steeds resistenter. Daardoor worden nog meer pesticiden gebruikt. Daarnaast verarmt kunstmest de grond waarop de katoen elk jaar weer verbouwd wordt, en zijn het jaar erna nog meer van deze middelen nodig. Een vicieuze cirkel dus. 

Ook bij de verdere verwerking van katoen worden veel middelen gebruikt die erg slecht zijn voor het milieu, zoals bleekmiddelen, giftige verfstoffen en zware metalen. Maar deze stoffen zijn niet alleen funest voor het milieu. Dagelijks gebruik je ongemerkt de hele dag door katoen: je bedrijfskleding, de handdoeken en ander textiel dat je in je salon gebruikt. En zo komt je lichaam dus in direct contact met restanten van deze stoffen, die kunnen leiden tot allergische reacties.

Biologisch katoen

Bij de productie van biologische katoen wordt van zaadje tot afwerking rekening gehouden met de impact die het heeft op het milieu en de mens. Voor deze katoen worden gentechvrije zaden gebruikt. De grond wordt bemest met plantaardig- en dierlijk afval en er wordt wisselteelt toegepast, waardoor de grond gezond en in balans blijft. Deze grond houdt water beter vast, waardoor er minder water nodig is tijdens het verbouwen van de katoen. En mocht er zich een plaag voordoen, dan wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van nuttige insecten. Bij elk onderdeel wordt goed gekeken naar wat de meest verstandige en natuurlijke manier van handelen is. Ook bij de verdere verwerking van gecertificeerde biologische katoen gebruikt men veilige alternatieven, die zo min mogelijk negatief effect op mens en milieu hebben. 

Dus waarom zou je geen biologische katoen gebruiken in je salon? Het voelt zacht aan en er zitten geen verborgen chemicaliën in de vezels die allergische reacties kunnen veroorzaken. Een veilige keuze voor de (gevoelige) huid. 

Comments


Gerelateerde artikelen