Biologisch katoen in je salon?

Ondernemerstips | 2655 keer bekeken
Biologisch katoen in je salon?

Misschien heb je ze gezien op de Beautyspot.nl live edition in de inspiratiesalon Duurzaam ondernemen: handdoeken van biologisch katoen. wat is het verschil tussen biologisch katoen en gewone katoen? We vroegen het aan Monique Zoon van Pure Coverz.

Welke invloed heeft de productie van katoen op het milieu?

Katoen is dé grootverbruiker van pesticiden en kunstmest. Terwijl het verbouwen van reguliere katoen ongeveer 3% landbouwgrond beslaat, verbruikt het maar liefst 25% van alle pesticiden. De insecten, waartegen deze gifstoffen ingezet worden, worden steeds resistenter. Daardoor worden nog meer pesticiden gebruikt. Daarnaast verarmt kunstmest de grond waarop de katoen elk jaar weer verbouwd wordt, en zijn het jaar erna nog meer van deze middelen nodig. Een vicieuze cirkel dus. 

Ook bij de verdere verwerking van katoen worden veel middelen gebruikt die erg slecht zijn voor het milieu, zoals bleekmiddelen, giftige verfstoffen en zware metalen. Maar deze stoffen zijn niet alleen funest voor het milieu. Dagelijks gebruik je ongemerkt de hele dag door katoen: je bedrijfskleding, de handdoeken en ander textiel dat je in je salon gebruikt. En zo komt je lichaam dus in direct contact met restanten van deze stoffen, die kunnen leiden tot allergische reacties.

Biologisch katoen

Bij de productie van biologische katoen wordt van zaadje tot afwerking rekening gehouden met de impact die het heeft op het milieu en de mens. Voor deze katoen worden gentechvrije zaden gebruikt. De grond wordt bemest met plantaardig- en dierlijk afval en er wordt wisselteelt toegepast, waardoor de grond gezond en in balans blijft. Deze grond houdt water beter vast, waardoor er minder water nodig is tijdens het verbouwen van de katoen. En mocht er zich een plaag voordoen, dan wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van nuttige insecten. Bij elk onderdeel wordt goed gekeken naar wat de meest verstandige en natuurlijke manier van handelen is. Ook bij de verdere verwerking van gecertificeerde biologische katoen gebruikt men veilige alternatieven, die zo min mogelijk negatief effect op mens en milieu hebben. 

Dus waarom zou je geen biologische katoen gebruiken in je salon? Het voelt zacht aan en er zitten geen verborgen chemicaliën in de vezels die allergische reacties kunnen veroorzaken. Een veilige keuze voor de (gevoelige) huid. 

1509-Pure Coverz - handdoek 2 (copyright

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (8)

Reageren
 • karin kroos
  18.04.2016 - 19:38 uur | karin kroos

  Je wast ze met.normaal wasmiddel.op 30 graden. Heter is overbodig, ze zijn.anti bacterieel en anti schimmel. Dan aan de lucht drogen. Groetjes! heb gehoord er komt weer nieuwe voorraad bij silk heaven..

 • Lisette van der Most
  18.04.2016 - 07:46 uur | Lisette van der Most

  Hallo Karin,

  Bedankt voor het adres van de bamboe handdoeken!
  Een vraag: waar was je ze mee en op welke temperatuur?
  Lisette

 • Rob Nieborg
  23.01.2016 - 18:26 uur | Rob Nieborg

  Een mooi verhaal waarmee je slechts je eigen producten wil promoten. Bio katoen heeft een aantal voordelen t.o.v. de reguliere katoenteelt maar de boosdoener > water verbruik < wordt niet genoemd. De opbrengst per Ha van Bio katoen is geringer dan die van de reguliere katoen ergo meer verbouwen en meer waterverbruik.
  Het verbouwde areaal Bio katoen is zeer gering [4 tot 5%] en zowel C&A als H&M beweren alleen kleding van Bio katoen te verkopen.Wat moeten geloven van deze mooie GreenWashing verhalen.
  De oplossing is de hennep van de Cannabis plant geen pesticiden, geen irrigatie, grond wordt gereinigd [zware metalen], sterker dan katoen en anti bacterieel. Oogsten na 3 tot 4 maanden en vervolgens wisselteelt.

 • L.J.M. Frijters-Tempelaars
  19.10.2015 - 17:27 uur | L.J.M. Frijters-Tempelaars

  Karin Kroos helemaal met je eens.Ik heb beide maar verkies de Bamboe h.doeken Beter opneembaar, veel zachter aanvoelend. En bamboe groeit gemakkelijk en snel zonder extra alles aan te porre.Nadeel als je met E.O werkt en er is geen Bruin stof te verkrijgen; wit gaat moeilijk schoon en verkleurd gemakkelijk. Enne de prijs is hoger. Dus een goedkoper adres; ik houd me aan bevolen ;-))

 • manuela langen
  02.10.2015 - 08:05 uur | manuela langen

  Bedankt Karin en fijne dag.
  gr. Manuela

 • Karin Kroos
  01.10.2015 - 19:11 uur | Karin Kroos

  Hoi Manuela, deze biologische bamboe handdoeken kocht ik bij Silk Heaven. Voor salons hebben ze dus korting op die handdoeken. Je kunt het beste even bellen of mailen. Groetjes

 • Manuela langen
  01.10.2015 - 13:11 uur | Manuela langen

  Hallo Karin kroos,
  Bij welk bedrijf heb je de handdoeken gekocht?

 • Karin Kroos
  01.10.2015 - 11:48 uur | Karin Kroos

  Goed idee, biologisch katoen is al beter dan katoen. Zelf gebruik ik handdoeken van.biologische bamboe. Geen geurtjes, geen bacterien en neemt drie keer meer water op. Stuur me n.bericht als je wil weten waar ik ze kocht met korting voor salond