Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Ouderdomswratten (verruca seborrhoica) zijn goedaardige (benigne) tumoren, die het meest frequent optreden bij mensen vanaf de leeftijd van 40 jaar. Ze zijn vaak gehyperpigmenteerd, daaruit ontstaan vaak geleidelijk ronde of ovale, wratachtige, 1 millimeter tot vele centimeters, grote papels of plaques die bovenop de huid liggen. Ze kunnen leiden tot onrust omdat ze weleens verward worden met ouderdomsvlekjes (lentigo solaris), of verschillende vormen van huidkanker, zoals actinische keratose (voorstadia van huidkanker), basaalcelcarcinoom en de melanoom. Daarom is vroegtijdige diagnose erg belangrijk.

Oorzaak

De oorzaak van verruca seborrhoica is onbekend. Wat we wel weten is dat ze ontstaan door snelle vermenigvuldiging (proliferatie) van epidermale keratinocyten (pigmentcellen). Ze zijn niet besmettelijk. Bij mensen die veel in de zon komen is het aantal verruca seborrhoica groter en ontstaan de wratten op jongere leeftijd. Er is soms een genetische component aanwezig. Andere wratten worden veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus. In tegenstelling tot de verruca seborrhoica, zijn deze wel besmettelijk.

Voorkeurlokalisaties

Ouderdomswratten komen vooral voor bij blanke mensen, we zien ze vaak op het gelaat, met name de slapen, bovenste deel van de romp: bij de borsten en op de rug en de handruggen. Bij Aziaten en negroide mensen komen ouderdomswratten voor op het gelaat, ze kenmerken zich door multipele gehyperpigmenteerde papels. De naam van deze ouderdomswratten is ‘dermatosis papulosa nigra’.

Behandeling

Omdat het goedaardige wratten zijn hoeven ze niet worden behandeld, echter vanwege het cosmetische oogpunt worden ze vaak weggehaald. Dit kan op verschillende manieren:

Afschrapen (curretage):
Met een curette (scherpe lepel) wordt de wrat van de huid afgeschraapt. Daarna blijft er een oppervlakkige schaafwond achter, die geneest met een korstje. Later is er, net als bij een gewone schaafwond, niets of bijna niets meer van te zien.

Bevriezen (cryotherapie):
De wrat wordt hierbij kapotgevroren met een vloeibare stikstof en sterft later af en valt van de huid af.

Erbium YAG CO2-laser:
Dit is een abblatieve laser, welke een gedeeltelijk of volledige verwijdering kan geven van de epidermale huid en in dit geval zorgt het voor de verwijdering van de verruca seborrhoica.

Elektro-coagulatie:
De kleinere wratjes kunnen met elektro-coagulatie snel en eenvoudig verwijderd worden. Met een naaldje en een elektrisch stroompje wordt de wrat vanaf het oppervlakte van de huid verhit. De verhevenheid wordt daarbij los geweekt en zal daarna verschrompelen. Er ontstaat een klein oppervlakkig korstje. Dit korstje valt meteen of na enkele dagen af.

Thermo-coagulatie apparaat:
Thermo-coagulatie werkt door middel van laagstroom. Het is voorzien van een puntige elektrode, die net boven het wratje gehouden wordt. Er ontstaan kleine vonkjes tussen de elektrode en de wrat. De wrat zal hierdoor verschrompelen of, worden weggebrand.

Afhankelijk van de behandeling en de grootte van de wrat, zijn er meerdere behandelingen nodig. Een huidtherapeut of een arts kan deze verruca seborrhoica verwijderen, echter wel altijd na een diagnose van een arts. Vermoed je dus in de praktijk dat iemand een verruca seborrhoica heeft, laat de cliënt/patiënt dan even contact opnemen met de arts.

1+

Reacties


Gerelateerde artikelen