Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Kleine haarvaatjes op de benen of spataderen worden vaak beschouwd als ‘ontsierend’. Vooral in de zomer wanneer korte broekjes en rokjes uit de kast worden gehaald, is de vraag naar het verwijderen van deze haarvaatjes en spataderen groot. Behalve dat spataderen niet mooi zijn, kunnen ze op den duur ook leiden tot medische klachten zoals krampen, pijn in de benen, dikke benen, huidproblemen of bloedingen bij het stoten van de spatader. Ook de kleine spatadertjes kunnen last geven, zoals bijvoorbeeld een pijnlijk of beurs gevoel. Bij het behandelen van deze haarvaatjes of spataderen is het belangrijk dat zowel aan het cosmetische als aan het medische aspect aandacht wordt besteed.

Beenvaatjes

Het lichaam bestaat uit duizenden kleine haarvaatjes,  die onder andere het been als een net omsluiten. Deze haarvaatjes liggen oppervlakkig in de huid en voeren het bloed uit de huid en het onderliggende weefsel af.  Omdat deze kleine haarvaatjes erg kwetsbaar zijn, kan het zo zijn dat de elasticiteit vermindert waardoor deze zichtbaar worden. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens de zwangerschap, bij een staand beroep of door roken en overgewicht. We herkennen deze kleine haarvaatjes aan de rode en soms blauwe verkleuring op de huid. Meestal zijn deze haarvaatjes nog geen millimeter dik. Ze worden ook wel berkentakjes of bezemrijs genoemd. Doormiddel van een vaatlaser kunnen deze berkentakjes worden behandeld. Hierbij wordt de vaatwand kapot gemaakt waardoor het bloed een andere weg neemt om te stromen. De blauwe beenvaatjes liggen dieper en kunnen niet met elke vaatlaser behandeld worden omdat de golflengte niet toereikend is. 

Spataderen

Spataderen zijn uitgezette en meestal gekronkelde aderen aan de benen met slecht functionerende kleppen (klepinsufficiëntie). Ook is er vaak sprake van een reflux (het terugstromen van het bloed in de aderen). Ongeveer een kwart van de volwassen bevolking heeft een vorm van spataderen. Vaak betreft dit een genetische aanleg en net zoals bij de kleine haarvaatjes kan dit ook ontstaan tijdens de zwangerschap, bij een staand beroep, roken en overgewicht. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn krampen in de  benen, vermoeide of rusteloze benen, jeuk, roodheid en zwelling in de benen en enkels. Deze klachten worden vaak onderschat omdat er in het begin vaak nog nauwelijks zichtbare afwijkingen zijn. Daarom is het belangrijk dat er een goede diagnose wordt gesteld. Bij niet eerder behandelde spataderen kan de diagnose worden gesteld middels dopplermetrie (bloedflowonderzoek). Soms wordt er een duplexonderzoek en of ultrasonografie  toegepast, waarbij kan worden aangetoond of er een reflux en/of klepinsufficiëntie aanwezig is. Deze onderzoeksmethode wordt nooit ingezet bij berkentakjes of bezemrijs. Na de diagnose kunnen de spataderen op verschillende manieren worden behandeld, bijvoorbeeld door: endoveneuze laser ablatie, het wegspuiten van de ader, oftewel sclorecompressietherapie, Flebectomie of Mullertechniek, of doormiddel van een operatie waarbij de ader in zijn geheel wordt verwijderd. 

Kleine haarvaatjes of spataderen kunnen deels voorkomen worden door compressie therapie (elastische kousen). Ook kunnen hierdoor de klachten mogelijk afnemen. Vooral bij zangerschap en staande beroepen kan een elastische kous aanbevolen worden.

Wees dus alert bij klachten, hierbij is het van belang dat de client eerst wordt gezien door een huisarts voordat er een behandeling aan de benen plaatsvindt. Mogelijke behandelingen van de benen zijn: endermologie behandelingen, laser en IPL behandelingen, bindweefselmassage en alle behandelingen waarbij de huid niet intact blijft. Klachten kunnen dus een belangrijke indicator zijn voor spataderen, ondanks dat deze (nog) niet zichtbaar zijn. 

Comments


Gerelateerde artikelen