Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Steeds meer salons en beautyinstituten hebben Ayurvedische behandelingen op de kaart. En dat is niet voor niets: in deze hectische tijden, waarin we zowel lichamelijk als geestelijk uit balans kunnen raken, biedt Ayurveda een aangename rust.

Zo’n vijfduizend jaar geleden, in het oude India, ontstond Ayurveda: een therapeutische wetenschap die ook wel ‘kennis van het leven’ wordt genoemd. Ayurveda is de oudste geneeswijze ter wereld. En hoewel de medische wetenschap inmiddels duizenden jaren verder is, blijven veel Ayurvedische inzichten nog steeds overeind.

Ayurveda is een holistische geneeswijze die zich richt op het in balans brengen van zowel lichaam als geest. Voor een goede gezondheid (en een mooie huid) moeten de elementen water, aarde, vuur, ether en lucht met elkaar in evenwicht zijn. Samen vormen deze elementen drie levensenergieën, die ook wel dosha’s worden genoemd: vata, pitta en kapha. Zijn deze dosha’s in balans, dan voelen we ons goed. Maar door stress, ziekte of vervuiling van het lichaam kan het evenwicht zoek raken. Ayurveda kan dan helpen een nieuw evenwicht te vinden.

De juiste behandeling

Anno 2015 zijn deze eeuwenoude Ayurvedische tradities vertaald naar een compleet aanbod in schoonheidsbehandelingen. Denk daarbij aan full body massages, drukpuntmassages, voetbehandelingen, cellulitispakkingen voor het lichaam en liftende anti-age massages voor het gezicht. Om voor elke klant de juiste behandeling in te kunnen zetten, is een korte anamnese nodig. Ayurvedische artsen doen dat vaak op basis van een polsdiagnose. In de salon geeft het beantwoorden van een vragenlijst al voldoende inzicht. Daarnaast geeft ook het huidtype al veel belangrijke aanwijzingen. Zo is een ‘vata-huid’ eerder dun en droog, wordt een ‘kapha’-huid’ sneller vet en is een ‘pitta’ huid juist gevoeliger (zie kader). Door tijdens de behandelingen gebruik te maken van de juiste oliën en kruiden, wordt de disbalans opgeheven en werk je toe naar een stralende, diep gevoede en vitale huid.

Ayurvedische massages

In de Ayurvedische salon nemen massages een prominente plaats in. Daarbij worden de energiebanen en energiepunten gestimuleerd zodat het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Bij de lichaamsmassages wordt veel warme olie gebruikt waaraan kruiden of etherische oliën worden toegevoegd die de dosha’s in balans moeten brengen. Dankzij de warmte kunnen de kruiden in de huid doordringen en hebben ze een therapeutisch effect. De warme olie heeft ook een ontspannende werking en voedt tevens de huid. Na een oliemassage voelt de huid dan ook meteen zachter en soepeler aan.

Ook bij de gezichtsbehandelingen is een massage van gezicht, hals en hoofd een vast onderdeel, waarbij de gebruikte oliën en cosmetica worden aangepast aan de individuele behoefte. Hoewel Ayurvedische massages – zeker als ze om medische redenen worden toegepast – soms heel pittig kunnen zijn, zijn de beautymassages over het algemeen aangenaam licht en zacht. Het ondergaan van een Ayurvedische beautybehandeling wordt door vrijwel elke klant ervaren als een ontspannende en verrassende wellnessbeleving…

Abhyanga en Shirodhara

Niet alle Ayurvedische behandelingen zijn een aanrader voor de schoonheidssalon. Zo kun je klisma’s, braaktherapie en neusspoelingen beter overlaten aan een Ayurvedische arts. Zeker wel de moeite waard om in je salon te doen is de Abhyanga massage. Tijdens deze massage wordt het hele lichaam onder handen genomen waarbij de energiebanen en de energiepunten worden gestimuleerd. Door het gebruik van warme medicinale kruidenoliën ondersteunt de massage een goede balans van de dosha’s en geeft het een intens gevoel van welzijn.

Een andere zeer populaire behandeling is Shirodhara. Hierbij wordt een dun straaltje verwarmde olie doorlopend over het voorhoofd gegoten. De stroom beweegt langzaam heen en weer, zo’n twintig minuten lang. De behandeling heeft een harmoniserende en rustgevende uitwerking op het zenuwstelsel en wordt daarom vaak geadviseerd bij slapeloosheid of stress.

Holistisch geheim

Het mag duidelijk zijn: Ayurvedische behandelingen zijn meer dan alleen een schoonheidsbehandeling. Door de verschillende massages, pakkingen en kruidenbaden die aan de dosha van de klant worden aangepast, wordt het lichaam van binnenuit in balans gebracht. Onze buitenkant weerspiegelt onze binnenkant: wie zich gezond, fit en energiek voelt, straalt dat uit. En juist die holistische aanpak is het geheim van het succes van ayurveda.

Dit artikel is verschenen in Beautyspot.nl print edition Zomer 2015
Tekst: Marielle Seegers

Comments


Gerelateerde artikelen