Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Ayurveda is een eeuwenoude hindoeïstische gezondheidsleer uit India. Vrij vertaald betekent het woord Ayurveda kennis of wetenschap van het leven. De Ayurveda is een holistische benadering van het leven  die voortkomt uit eeuwenoude tradities en uitgaat van een totaalbenadering van lichaam en geest van de onevenwichtigheid (ziekte).  De Ayurveda schrijft voor hoe je deze onevenwichtigheid kunt herstellen of voorkómen door de 'energieën' in lichaam en geest in balans te brengen en te houden.  Leefwijze en voeding vormen een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische behandelingen

Principes van Ayurveda
Een goede gezondheid ontstaat door een juiste balans van drie levensenergieën, Dosha’s genaamd, die een combinatie zijn van de vijf elementen (water, aarde, vuur, ether en lucht).  In elk lichaam zijn deze elementen in een bepaald patroon aanwezig en vormen gecombineerd in paren de drie dosha’s:
•    vata (ruimte en lucht)
•    pitta (vuur en water)
•    kapha ( aarde en water)
Iedereen bezit deze drie dosha’s; in verschillende gradaties, met vaak een of twee dominant. Onbalans zowel op geestelijk als op lichamelijk vlak leidt tot zwakte en ziekte.  Deze balans kan door allerlei factoren verstoord raken. De factoren die een rol spelen zijn: fysieke gesteldheid, (slechte) gewoontes, leefomgeving en voeding. Ayurveda leert ons hoe we de balans kunnen behouden of herstellen door gewoontes te veranderen of juist in stand te houden, door bepaald voedsel niet te eten of juist wel. De Ayurvedische behandelingen worden op het Dosha type afgestemd.

Ayurvedische behandelingen
Ayurveda kent veel verschillende soorten behandelingen. Alle behandelingen hebben hetzelfde doel en dat is het herstellen van de inwendige balans. De bekendste behandelingen zijn

Shirodhara
Shirodhara is de begieting over het voorhoofd met een warme vloeistof. Tijdens deze behandeling is er een continue stroom van warme vloeistof zoals melk, kokoswater of olie om geest en lichaam te revitaliseren. Deze behandeling reduceert stress, verbetert het geheugen en normaliseert slaappatronen.

Marmamassage 
Door massage en stimulatie van marma’s (drukpunten) wordt het natuurlijke evenwicht van de vitale energie hersteld en krijgt men een betere greep op het lichaam en het denken.  

Abhyanga
In deze lichaamsbehandeling wordt er gemasseerd met  warme sesamolie. De temperatuur van de olie is rond de 40 graden. Ook bij deze massage wordt aandacht gegeven aan de marma’s (energiepunten). Door toevoeging van geneeskrachtige kruiden in de sesamolie en specifieke massagetechnieken komen lichaam en geest in harmonie. 

Pancha Karma
De Pancha Karma (reinigings) kuur is gericht op het ontgiften van het lichaam. Opgeslagen verontreiniging weekt zich los en verlaat het lichaam. De behandelingen herstellen het natuurlijk evenwicht. 

0

Reacties


Gerelateerde artikelen