
6 januari 2020 is de TV-uitzending van een reportage van Radar over het gebruik van cosmetische technieken en apparatuur door schoonheidsspecialisten. Daarbij heeft het TV programma de keuze gemaakt om ANBOS, brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten, niet uit te nodigen om in de uitzending mee te praten. “We hebben herhaaldelijk aangegeven dit wél te willen’, aldus ANBOS, ‘Wij zijn dan ook niet te spreken over het journalistieke proces van Radar en hebben daarom een klacht ingediend bij de Raad voor Journalistiek.”
ANBOS: “Wij hebben beschikking tot cijfers die een heel ander beeld geven.”
In de reportage verwijst Radar naar een onderzoek dat in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Artsen is uitgevoerd. Hierin worden uitspraken gedaan over schoonheidsspecialisten, zonder de brancheorganisatie te betrekken of te raadplegen. ANBOS: “Daarom zetten wij onze vraagtekens bij de representativiteit van dit onderzoek. Met name omdat wij beschikking hebben tot cijfers die een heel ander beeld geven.” Sinds de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz) heeft de brancheorganisatie een onafhankelijk meldpunt voor klachten en staat zij in contact met de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd en het Landelijk Meldpunt Zorg. “Als Radar ons om cijfers had gevraagd, hadden wij duidelijk kunnen maken dat er geen meldingen zijn geregistreerd van complicaties of klachten met de toepassing van de genoemde behandelingen. Ook van het Landelijk Meldpunt Zorg hebben wij geen meldingen ontvangen.”
ANBOS: “Het verbaast ons ten zeerste dat de redactie ons niet heeft uitgenodigd aan tafel.”
ANBOS vervolgt: “Het is de zoveelste keer dat de beroepsgroep in een negatief daglicht wordt gezet, zonder dat wij ons kunnen verweren. Ook wordt er gesproken over ‘de schoonheidsspecialist’ zonder nuancering. Het is dan ook niet bekend om welke personen dit gaat: gediplomeerd of ongediplomeerd. In het voortraject hebben wij contact gehad met Radar. Het verbaast ons dan ook ten zeerste dat de redactie ons niet heeft uitgenodigd aan tafel. Uiteindelijk heeft Radar gevraagd om een schriftelijke statement, die tegen alle afspraken in, niet gebruikt is in de uitzending.”
Iedereen kan zich schoonheidsspecialist noemen
Door de afschaffing van de vestigingswet kan iedereen in Nederland zich schoonheidsspecialist noemen, zonder hiervoor opgeleid te zijn. Dit zorgt voor ongewenste situaties en onduidelijkheid bij de consument. ANBOS maakt zich hard voor gediplomeerde schoonheidsspecialisten die professioneel en vakkundig te werk gaan: ‘Controleer daarom altijd of de schoonheidsspecialist is aangesloten bij de brancheorganisatie’.
Kwaliteitsregister voor consumenten in 2020
Vanaf 2020 start ANBOS met een onafhankelijk Kwaliteitsregister. Dit register maakt de kwaliteit van de individuele schoonheidsspecialist inzichtelijk. Consumenten kunnen dit register raadplegen. Zo kun je als consument zien bij wie je terecht kunt en welke kwaliteit je kunt verwachten.
ANBOS.
ANBOS is representatief voor de bedrijven in de schoonheidsverzorging en telt circa 4500 aangesloten schoonheidsspecialisten. Sinds 1949 behartigt zij, als business partner, de belangen van haar leden op kwaliteit, vakinhoud en ondernemerschap.
Tja….verhaal heeft idd altijd 2 kanten.
ANBOS gooit het op WKKGZ, dat er weinig klachten komen. Maar ja….veel klanten weten niet waar zij heen kunnen als zij een klacht willen indienen.
Het is dus verplicht om op je site aan te aangeven bij welke onafhankelijke klachten en geschillencommissie je bent aangesloten.
Als ANBOS daar zijn leden niet op controleerd en aanspreekt als het niet vermeld staat, komen die klachten ook niet.
Beste Anbos,
Misschien een stuk in een krant plaatsen voordat het programma wordt uitgezonden met werkelijke cijfers en informatie. Radar is dan niet meer zo aktueel en blijkt onvolledig geinformeerd te zijn. Shame!
Allereerst is het uiteraard een slechte zaak dat Anbos niet is uitgenodigd. Maar ik vind het ook een zéér slechte zaak dat Anbos pretendeert dat men alleen een Anbos schoonheidsspecialiste moet consulteren voor vakmanschap, omdat alleen de Anbos schoonheidsspecialisten zouden staan voor kennis en kwaliteit! Dit vind ik een zéér kwalijke uitspraak! Hiermee geven jullie aan consumenten het idee dat de gediplomeerde schoonheidsspecialisten niveau 4 (plus eventuele specialisatie) welke een bewuste keus maken geen lid te zijn van Anbos geen kwaliteit kunnen leveren! Terwijl bv een LOI schoonheidsspecialiste niveau 3 (ook hier alle respect voor) aangesloten bij Anbos dit wel zouden zijn.
Dat het TV-programma zich daarvoor leent want het is vooral kinnesinne van de cosmetische artsen. Ik ben al decennialang klant bij Anbos-specialisten, was zelfs meerdere keren mee naar examens, en heb mede daardoor geen rare ingrepen van artsen nodig. En zo denken mijn vriendinnen er ook over!