Alles over de vapozone en andere hydro-apparatuur

Behandeltips | 38967 keer bekeken
Alles over de vapozone en andere hydro-apparatuur

Welke hydroapparaten kun je gebruiken in je salon en waar moet je op letten? Het meest bekende hydroapparaat is het waterdampapparaat, ook bekend als de Vapozone.  Daarnaast kun je denken aan het gebruik van een koeldampapparaat, een sauna- of stoombad of een massagejet in je salon.

Waterdampapparaat / vapozone

Een waterdampapparaat verspreidt een fijne nevel stoom. De warme stoom die het apparaat voortbrengt laat de poriën openen en bevordert de doorbloeding en na 15 tot 20 minuten stomen zal ook de huid voorverweken. Daarna kun je milia en comedonen eenvoudiger verwijderen. Deze methode is geschikt voor de vette, onzuivere huid, de slecht doorbloede huid en de vochtarme huid. Gebruik de 'gewone' vapozone niet bij een droge, dunne huid, een gevoelige huid, of een huid met puistjes.

De meeste waterdampapparaten hebben een kruidenreservoir voor kruiden en etherische olie; dit geeft een extra weldadig gevoel!  Er zijn ook vapozones met een ozonfunctie. Door middel van deze functie wordt de huid niet alleen verweekt, maar ook licht gedesinfecteerd en dus geschikt is voor het behandelen van een huid met puistjes. Dan zijn er nog vapozones met meerdere functies zoals een vapozone met ultraviolet licht waarmee huidveranderingen kunnen worden opgemerkt of een combinatie met LED-kleurentherapie.

Het belangrijkste waar je bij aankoop van een vapozone op moet letten is dat het apparaat een temperatuurregelaar heeft en dat er een tijdklok op zit. De hete stoom van het apparaat, kan namelijk brandwonden veroorzaken. Zet daarom het apparaat altijd op een afstand van circa 40 cm van het gelaat; ongeveer de lengte van je onderarm. Wend de sproeikop ook altijd van je klant af wanneer je het apparaat uitschakelt. Let bij aanschaf op het feit dat sommige apparaten uitsluitend werken met gedestilleerd water en check ook de opwarmtijd.

Steeds minder schoonheidssalons gebruiken de vapozone voor de reiniging van de huid. Stomen kost tijd en als je reinigt met een scrub, peeling of lysing behaal je ook goede resultaten.

Koele waterdamp voor de gevoelige huid

Het koeldampapparaat en het spray- of verstuifapparaat zijn uitermate geschikt voor de gevoelige huid of de vochtarme huid. Beide apparaten hebben een verkoelend, verfrissend, kalmerend en een verwekend effect op de huid mede doordat er niet alleen water, maar ook een lotion in het apparaat gebruikt wordt. Je kunt dit apparaat gebruiken als voorbehandeling (verweken), na de oppervlakte- of dieptereiniging of na een massage, masker of pakking. Een spray-apparaat wordt vaak geleverd in combinatie met een vacuüm-zuigapparaat. Let hier dus op bij aanschaf; vaak zijn twee-in-één apparaten relatief goedkoper.

Sauna- en stoombaden

Heb je voldoende ruimte in je salon en wil je jouw klant net even iets extra's bieden, dan kun je denken aan de aanschaf van een stoomcabine. Een stoombad hoeft niet duur te zijn, veel badkamerspecialisten hebben al kleine cabines in hun assortiment. Houd ook rekening met de aanwezigheid van een doucheruimte, zodat de klant zich na gebruik kan opfrissen.

Massagejet

Ter ontspanning en om spierpijn te verlichten is een massagejet zeer geschikt. De massagejet combineert hydromassage met droge massage in een badunit; de waterstralen hebben een positieve invloed op de bloedsdoorstroming en het hoofd en halsgedeelte die boven water uitkomen worden gemasseerd door middel van pulserende en vibrerende bewegingen. Kortom, een massagejet is een goede toevoeging voor hen die hun klant extra service willen geven.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • 24.12.2016 - 12:57 uur | Simone Homan

  Ik zit te stuiteren op mijn stoel over de onwaarheden in dit artikel. Ten eerste dat de warme stoom van de vapazone poriën laat OPENEN. Poriën kunnen niet open of dicht gaan, er zitten geen spiertjes omheen die deze beweging kunnen veroorzaken. Het is echt een mythe, dit is te onderbouwen met veel verschillende onderzoeken en ook als je Googled is hier veel bewijs voor ( bijv. Via Pubmed of een artikel over de bouw en werking van poriën: www.the-sciëntisme.com nuclear pores come in shape focus) Poriën kunnen we om verschillende redenen grover LIJKEN. Denk aan bijvoorbeeld hormonen en leeftijd.In de pubertijd is de talgproductie vaak verhoogd en daardoor kunnen poriën sneller verstopt raken. Als het al verstopt is gaat de talgproductie gewoon door waardoor de porie iets wijder wordt. Doordat het opgehoopte talg samen met dode huidcellen in aanraking komt met zuurstof oxideert dit in een zwarte puntje. De porie is dus beter zichtbaar. Ook leeftijd zorgt ervoor dat poriën vergroot kunnen lijken, door de afname van de stevigheid en elasticiteit van de huid (collageen en elastine) gaan de poriën "iets hangen". Ook dit kan een reden zijn dat de porie wat groter lijkt.
  Een vapazone stimuleert wel de doorbloeding en verweekt de huid oppervlakkig, waardoor comedonen iets makkelijker te verwijderen zijn. Maar een vapazone zorgt er ook voor dat de huid uitdroogt. Door de hete temperatuur van de stoom verwijden bloedvaatjes in het gezicht en zwelt de huid iets op. Hierdoor kunnen poriën al kleiner gaan lijken. De huid reageert hierop door het vocht wat in de huid zit uit te zweten, want de huid wil de warmte kwijt. Hierdoor verlies je juist de vocht in de huid die je wilt behouden, maar door dit vochtverlies droogt de huid juist uit. Door het gebruik van een warm compres of bijvoorbeeld een lijnzaadpakking kun je net zo goed de huid verweken, waardoor comedonen net iets makkelijker te verwijderen zijn. Dit "hitte" verhaal geldt ook voor sauna en stoombaden, het voelt misschien ontspannend in zo'n warm stoombad, maar de huid denkt daar anders over.
  Het koeldampapparaat is ook zo'n apparaat van "voor de oorlog", ongelofelijk dat deze nog steeds op scholen wordt geleerd. Tegenwoordig heb je wel de verstuivers, maar zie hier ook geen enkele meerwaarde in. Met name de mix van lotion wat helaas vaak alcohol bevat irriteerd juist de huid. Het voelt als een verfrissing op de huid, maar dat komt door de verdamping van de alcohol op de huid. Dus ook al ervaart men het positief, je huid vindt het niet zo prettig.
  Als docent schoonheidsverzorging loop ik hier vaak tegen deze theorie aan, terwijl al lang is bewezen hoe het echt in elkaar zit. Het lijkt er gewoon op dat de industrie/branche niets met deze kennis doet. Ik vind het een zeer kwalijke zaak dat wel nog steeds hetzelfde riedeltje van zeker meer dan 20 jaar (toen kreeg ik dit ook in mijn opleiding) nog steeds zo wordt opgehoest. Alles zou beter onderbouwd moeten zijn door grote onderzoeken of eerst onderzocht moeten zijn of het daadwerkelijk zo is. Door meer feiten, onderzoeken en kennis van ingrediënten in producten, over apparatuur en bewezen werking van de huid zullen er betere schoonheidsspecialisten in de toekomst zijn. Een mooie klus voor onze opleidingsinstituten!

 • kawtar mazaina
  25.05.2016 - 14:45 uur | kawtar mazaina

  OMDAT IK KAWTAR HEET