Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Alpha hydroxy zuren (AHA’s) zijn een verzamelnaam voor organische zuren die exfoliatie stimuleren en de celcyclus versnellen. In het algemeen worden AHA peelings als oppervlakkige peelings gezien en ze worden dan ook vaak gebruikt door beautyprofessionals. Het doel is dan om de bovenste huidlaag te verwijderen en de huid te “stimuleren” nieuwe huidcellen aan te maken. Daarbij moet je goed kijken naar het huidtype van de klant, de duur van peeling en de concentratie in het product. Bij het peelen moet de PH voldoende veranderd worden om exfoliatie te veroorzaken en dat betekent dat de zuren in hoge concentratie gebruikt  worden. Hoe lager de pH-waarde, des te dieper een peeling gaat en des te sterker hij is. Hoe sterker een peeling is, des te meer kans op vervelling, roodheid, irritatie enz. 

Naast exfoliatie zijn de voordelen van AHA’s

– onderdrukken van de P.Acnes bacterie
– vermindering van hyperkeratinisatie
– vertraging van het pigmentvormingsproces
– stimuleren van collageenaanmaak
– neutraliseren van vrije radicalen
– hydraterende eigenschappen

In het algemeen kun je zeggen dat AHA’s zorgen voor een betere huidtextuur, maar ze helpen niet tegen diepe rimpels. Ze frissen de huid op, verlichten pigmentvlekjes en maken oneffenheden minder zichtbaar. Ook kunnen AHA’s worden gebruikt in een lagere concentratie (minder dan 10%) worden gebruikt als onderdeel van de dagelijkse huidverzorging om de huid textuur te verbeteren.

AHA’ zijn melkzuur, glycolzuur, appelzuur, citroenzuur en wijnsteenzuur. Iedere AHA heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en werking op de huid. 

Melkzuur
Melkzuur kan gewonnen worden uit suiker en zuivel. Het zorgt voor een effectieve afschilfering in de huid. Het verzacht en verweekt de desmosomen verbindingen (verbindingen tussen de cellen) tussen de keratinocyten bij concentraties lager dan 30%. Door het melkzuur verdwijnt het calcium waardoor de desmosomen verdwijnen. Bij een hogere concentraties is het effect vooral beschadigend voor de huid. De peeling is geschikt voor meerdere soorten huidverbetering met als resultaat een verbeterde elasticiteit, een verbeterde teint en vermindering van rimpels. In kuurvorm worden de resultaten van deze behandeling versterkt. 

Glycolzuur
Glycolzuur (uit suikerriet) is moleculair de kleinste AHA waardoor het snel door de huid wordt opgenomen. Glycolzuur geeft protonen af die TRPV activeren. De calcium overlading zorgen voor verhoorning van de huid en celdood. Het verweekt de hoornlaag, het vermindert de cel cohesie van de corneocyten en werkt op verstoppingen bij acne. Een glycolzuurpeeling zorgt voor dermale hydratatie, pakt zonbeschadiging aan, werkt comedonen naar buiten en verbetert de teint. Kortom, een peeling die door zijn brede werking een voordeel biedt voor ieder huidtype.

Fruitzuur
Fruitzuren zijn een klasse zuren die in fruit gevonden worden, waaronder melkzuur, appelzuur en wijnsteenzuur. Dit betekent niet dat als een fabrikant fruitzuren gebruikt deze ook echt uit fruit worden gewonnen! Ze kunnen vaak ook via een (bio)chemische route worden gemaakt. Afhankelijk van het doel van de peeling kunnen er zuren gebruikt worden. Fruitzuurpeelings helpen bij
•Acne (acnelittekens) 
•Verdikte hoornlaag
•Ouderdomsvlekken
•Hyperpigmentatie (pigmentvlekken)
•Vale huid (rokershuid)

Behandeling

De meeste AHA’s zijn in water oplosbaar. AHA’s moeten geneutraliseerd worden met water of sodium bicarbonaat. Bij het toevoegen van water voelt de klant vaak een brandend en tintelend gevoel, maar dat duurt slechts korte tijd. 
Het is van essentieel belang dat je weet waar je mee bezig bent. Je veroorzaakt bewust een beschadiging aan de huid met kans op ontstekingen. Besef goed in welke laag van de huid je bezig bent en zorg ervoor dat je het gehele proces volledig in controle hebt. 
Na afloop moet de huid wel weer worden beschermd, omdat de ‘natuurlijke’ bescherming door dode huidcellen is verwijderd. De klant moet de zon zo veel mogelijk vermijden en de huid goed beschermen tegen de zon.

+1

Reacties


Gerelateerde artikelen