Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Sinterklaas is alweer bijna een feit en in menige woonkamer staat al een fraai opgetuigde kerstboom te pronken. We gaan bijna de laatste maand van het jaar in en voor we het weten staan we alweer met één been in het nieuwe jaar. Hoogste tijd dus om jezelf tussen de drukke werkzaamheden af te vragen wat je in 2023 anders zou doen.

De drukte van de feestdagen
In de beauty branche is december een drukke tijd. Het belang van het hele jaar door onderhouden van de huid om zo tot een duurzamer resultaat te komen is tot de meerderheid van de bezoekers van een beautybedrijf inmiddels wel doorgedrongen. Maar als ze de keuze hebben om voor of na de kerst hun volgende afspraak te maken kiezen de meesten toch nog graag voor ervoor. Zo mooi mogelijk de feestdagen in en afscheid nemen van het achterliggende jaar. Menigeen verzucht dat dit jaar alweer sneller lijkt te zijn gegaan dan het voorgaande jaar.

Vernieuwde strategie voor het nieuwe jaar
Met een nieuw begin wordt er afscheid genomen van het oude. Zo is het met de komst van een nieuw jaar. En zo is het ook met het doorvoeren van een vernieuwde strategie. Elke ondernemer begint met een min of meer doordachte strategie die gebaseerd is op een bepaalde visie. En elke groeiende ondernemer komt na enige tijd tot inzicht dat de visie is gewijzigd en daarmee dus de strategie herzien moet worden.

Loyaliteit naar klanten
Wie kent niet de schoonheidsspecialist die gestart is en openstaat voor alle klanten, ook al blijven ze thuis volharden in het gebruik van de lager geprijsde cosmetica? Die in gaat zien dat zij niet de resultaten bij die klanten gaat krijgen die zij voor ogen had toen zij voor zichzelf begon? Die haar strategie wijzigt en haar visie over een goede thuisverzorging nu direct deelt met nieuw binnenkomende klanten? Wie het weinig moeite kost om deze mensen te overtuigen en het tevreden klanten te maken waar zijzelf ook veel voldoening uithaalt?

Wie kent niet haar strijd met haar loyaliteit naar de klanten van het eerste uur? Hoe kan zij het best afscheid nemen van deze klanten? Want, we zijn het er toch over eens dat er afscheid genomen moet worden? Dat deze klanten niet meer passen binnen het bedrijf? Dat zij zelf ook veel beter af zijn bij een andere salon?

Voorkomen van ondergewaardeerde klanten
Als ondernemer moet je ervoor waken dat klanten, en dus ook deze, zich onvoldoende gewaardeerd voelen. Het gevaar daarvan is namelijk dat ze negatieve publiciteit aan de salon geven. En, hoewel ook dat zijn positieve kanten kan hebben, is het niet wat we willen. Afscheid nemen van klanten die niet meer binnen de doelgroep passen doe je door ze juist heel speciaal te maken. Door voor elk van hen een passend alternatief te bedenken. De eerste afspraak elders voor hen te maken. En daags daarna contact met ze op te nemen om te horen hoe het hen is bevallen. Daarmee maak je deze klanten nog veel blijer dan ze zelf te blijven behandelen. Want hoe je het ook wendt of keert, ze behoren niet (meer) tot de doelgroep en dus zal je ze niet tevreden kunnen houden.

Heb jij al eens op jouw initiatief afscheid genomen van klanten? Hoe heb je dat gedaan? Wat zou je iemand anders juist niet of juist wel aanraden?

Reacties

  1. Pffff… nou dit is precies waar ik nu mee worstel. Kleine stapjes vooruit denk ik dan maar. Vanaf 1 januari boek ik max 3 maanden vooruit. Hierdoor vallen de klanten die maar 1 of 2 keer komen al af, ze blokkeren in ieder geval geen plekjes voor klanten die regelmatiger komen. Veel verder kom ik nog niet, mede ingegeven door de economische onzekerheid die in de media wordt geschetst. Het is wel een doel voor komend jaar, dus vraag me volgend jaar december nog eens. Dan vertel ik graag hoe het is gegaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde artikelen