Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Acné komt vaker voor dan alle andere huidaandoeningen bij elkaar. Maar liefst 90% van de mensen krijgt op enig moment in zijn leven te maken met acné. En dat zijn niet alleen tieners, maar ook volwassen mannen (25%) en vrouwen (50%). Een goede samenwerking met schoonheidsspecialist/huidtherapeut en de arts is hierbij van groot belang.

Hoe ontstaat acné?

Acné wordt veroorzaakt door verschillende factoren, namelijk een toegenomen talgproductie, een abnormale verhoorning van de opperhuid, obstructie van de talgklier uitvoergang en een ontsteking van de huid door een bacteriële kolonisatie. De behandeling van acné heeft alleen zin wanneer al deze bovenstaande punten tegelijk worden aanpakt. Daarnaast zijn er ook andere factoren die acné verergeren:

  • Erfelijkheid
  • Hormonale processen zoals pubertijd, gebruik van de pil, overgang
  • Gebruik van cosmeticaproducten: te vette of juist uitdrogende producten
  • Voeding, bijvoorbeeld melkproducten, deze bevatten hormoonachtige stoffen, suikers
  • Diverse medicijnen, zoals corticosteroïden, Jodium
  • Stress en te weinig slapen
  • Roken

Om welke vorm van acné gaat het?

In eerste instantie is het essentieel om vast te stellen om welke vorm van acné het gaat. Waarna we vervolgens een behandelprotocol kunnen opstellen. Tevens moeten bepaalde huidaandoeningen die lijken op acné, onderscheiden worden, zoals Rosacea en Periorale dermatitis. Periorale dermatitis komt vooral voor bij jonge vrouwen. De bultjes zitten dan voornamelijk rond de mond. Hoewel er meestal geen talg in zit, kunnen ze wel gaan ontsteken. Rode bultjes kunnen ook wijzen op een overgevoeligheidsreactie op huidverzorgingsproducten of make up. Ook dan bevatten ze geen talg en vaak jeuken ze.

Acné vulgaris

De meest voorkomende en tevens lichtste vorm van acné, is acné vulgaris. Naast het manueel verwijderen van comedo´s, papels en pustels, is een behandeling met glycolzuur raadzaam. Glycolzuur is een exfoliant, deze gaat de verhoorning van de huid tegen en zorgt voor minder verstopping van de talgklieren. Het werkt daarnaast ontstekingsremmend. Een ander exfoliant is salicylzuur. Zowel glycolzuur als salicylzuur is in producten te koop die de behandeling ondersteunen. Afhankelijk van de ernst van de acné kan er na een glycolzuurbehandeling een laser worden ingezet, bijvoorbeeld de 1064 ND YAG laser. Deze remt de bacterie p. acnes en de talgproductie.

Daarnaast kunnen er een aantal producten gebruikt worden in combinatie met bovenstaande behandelingen. Benzoylperoxide is een zeer geschikt ingrediënt om de lichte vorm van acné te behandelen. Het doodt de bacterie p. acnes. Benzoylperoxide kan zonder recept bij de apotheek gekocht worden bij voorkeur in een concentratie van 2,5%. Dat is sterk genoeg en geeft minder irritatie dan de veelgebruikte concentratie van 5%. Wanneer benzoylperoxide niet voldoende werkzaam is, kan tretinoïne een oplossing zijn. Tretinoïne is een vitamine A-zuur die een effect heeft op de snelheid van de celdeling en op het verhoorningsproces van de huid. Waarbij de concentratie van 0,02% sterk genoeg is. Deze pakt tevens eventuele littekentjes aan.

Cosmetische ingrediënten kunnen de huid met acné ook verbeteren. Deze werken ontstekingremmend of barrièreherstellend. Bijvoorbeeld niacinamide, allantoine en groene thee. Maar ook crèmes met zink zijn aan te bevelen. Het gebruik van lokale vitamine C is ook bekend dat het acne kan verminderen.

Zwaardere vormen van Acné

Acné conglobata en acné keloidalis zijn hardnekkige gevallen waarbij er beslist meer nodig is dan bovenstaande behandelingen en producten. Clindamycine en erytromycine zijn lokale antibiotica die effectief zijn in het bestrijden van met name papels en pustels. Orale antibiotica komt pas in aanmerking als de aandoening niet reageert op lokale behandeling en als er een groot risico is op littekenvorming of als een groot lichaamsoppervlak is aangedaan. Een voorbeeld hiervan is doxycycline en roaccutane, een vitamine A-preparaat om in te nemen. Deze heeft veel bijwerkingen en wordt daarom pas als laatste redmiddel gebruikt. Photo Dynamische Therapie is een behandeling die door middel van licht de overactieve talgkliertjes onschadelijk maakt. Dit is een nieuwe, vrij prijzige behandeling met goede resultaten.

Voor alle soorten acné geldt dat de combinatie van een goede basisverzorging, juist advies en een adequate behandeling werkzaam is. Daarom is het zo belangrijk dat meerdere disciplines met elkaar samenwerken. Want acné heeft niet één simpele oorzaak, en evenmin één simpele oplossing.

Comments


Gerelateerde artikelen