Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Je zult in je salon waarschijnlijk regelmatig mensen in je stoel krijgen die last hebben van acne. Ze laten daardoor soms bepaalde voedingsmiddelen staan, zoals varkensvlees of chocolade, omdat die voor nog meer puistjes zouden zorgen. Maar is dat wel nodig? Is daar bewijs voor? Wat is er op dit moment wel en niet bewezen over de relatie tussen acne en voeding. In de VS gingen wetenschappers op onderzoek uit en wij maakten een korte inventarisatie van hun – voorlopige – bevindingen.

Voorlopige onderzoeksconclusies op een rijtjeDe Amerikaanse onderzoeken die tot nu toe zijn gehouden hebben nog geen keiharde bewijzen opgeleverd. Dus écht aantonen dat er een verband bestaat tussen acne en een bepaald type voeding lukt nog niet. Vandaar dat we voorzichtig zijn met onderstaande eerste conclusies. Wat inmiddels wel is bewezen is dat het effect heeft als mensen overstappen van producten van een hoog glykemische* producten naar laag glykemische producten. De insulinespiegel daalt dankzij een laag glykemisch dieet en de insulinegevoeligheid gaat omhoog. Beide feiten dragen bij aan de vermindering van acne.

Andere onderzoeksresultaten kunnen we als volgt samenvatten.

• Het lijkt er verder op dat Vitamine D acne wat vermindert

• Vitamine A en calcium lijken geen invloed te hebben

• Gebruik van veel melkproducten (zuivel) lijkt acne te bevorderen (zowel vol als mager)

• Er zijn (nog) geen eenduidige conclusies over eten van vette producten en chocola 

• Voeding met een hoge GI kan acne in stand houden

• Voeding met een lage GI kan bestaande acne verzwakken

In bovenstaand rijtje staat vaak het woord ‘lijkt’. Dat doen we bewust omdat de wetenschap nog geen unanieme resultaten heeft voortgebracht, maar we willen je toch op de hoogte houden. Artsen, vooral dermatologen,  zijn het er echter wél over eens dat wát je eet ook voor een groot deel de gezondheid van je huid bepaalt. Adviseer je klanten om zo gevarieerd en natuurlijk mogelijk en liefst onbewerkte producten (geen pakjes en zakjes kopen in de supermarkt). Op Eetjemooi.nl lees je er alles over.

* Toelichting op Glykemische index (GI)De glycemische Index is een standaardmaat om het effect van koolhydraten op je glucosespiegel in je bloed te meten. De GI-index toont aan hoeveel je glucosespiegel stijgt na het eten van een bepaald product. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glykemische index. Voorbeelden hiervan zijn witte rijst, witbrood, frites en suikerhoudende frisdranken. Koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven hebben een lage glykemische index. Voorbeelden hiervan zijn peulvruchten. groenten en sommige soorten fruit, meergranenbrood en roggebrood

Comments


Gerelateerde artikelen