Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

De ene beauty-onderneemster draait haar hand er niet voor om, de ander schuift het eindeloos voor zich uit. Toch moet het elk jaar weer gebeuren: je inkomstenbelastingaangifte invullen. Ik geef je graag vier tips om het gemakkelijker te maken.

Doe op tijd aangifte…

Op tijd aangifte doen heeft veel voordelen. Het achterliggende jaar ligt dan nog vers in je geheugen. Als je een bonnetje of een factuur terugziet, weet je waarschijnlijk nog precies wat dat was. Naarmate je langer wacht met je aangifte, is de kans groter dat je dingen vergeten bent en dat je je hele administratie moet doorspitten om bepaalde informatie terug te vinden.

Door tijdig aangifte te doen voorkom je bovendien boetes en aanmaningen. Maar het grootste voordeel is dat je snel weet waar je aan toe bent. Je hebt tot 1 mei de tijd om aangifte te doen. Als je vóór 1 april aangifte doet, krijg je uiterlijk 1 juli bericht van de Belastingdienst. Als je geld terug krijgt, staat dat vervolgens binnen een paar dagen op je bankrekening. Als je na 1 april (maar voor 1 mei) aangifte doet, kan het wat langer duren voordat je bericht krijgt.

Weet je nu al dat het je niet gaat lukken om op tijd aangifte te doen? Vraag dan schriftelijk uitstel aan. Dat moet vóór 1 mei.

…maar wacht tot 1 maart

Het kan zijn dat je voor jezelf werkt, maar dat de Belastingdienst je niet als ondernemer beschouwt. Dan moet je als privépersoon aangifte doen op www.belastingdienst.nl/aangifte. Je kunt inloggen met je Digi-d. Vanaf 1 maart staat je vooraf ingevulde aangifte klaar. Check de ingevulde gegevens nog wel even. Je zakelijke inkomsten kun je invullen bij ‘resultaat uit overige werkzaamheden.’

Kosten gemaakt? Trek ze af

De zakelijke kosten die je het afgelopen jaar hebt gemaakt, kun je aftrekken van de belasting. Denk bijvoorbeeld aan visitekaartjes, een advertentie in een huis-aan-huisblad, maar ook je handschoenen, huidverzorgingsproducten, naaldjes of andere instrumenten. Je moet natuurlijk kunnen aantonen dat je deze kosten hebt gemaakt. Zorg daarom voor een goede administratie.

Spullen die jarenlang meegaan, zoals je behandelstoel of je sterilisatieapparaat, kun je niet in één keer aftrekken van de belasting, maar moet je over een langere periode afschrijven.

Denk eens aan een boekhouder

In veel situaties kun je zelf aangifte doen. Maar soms kan het handig zijn om een boekhouder in te schakelen voor je jaarlijkse belastingaangifte. Een boekhouder kent allerlei fiscale regels en voordeeltjes die je zelf vaak alleen maar ontdekt als je er echt naar op zoek gaat. Dat betekent niet dat je meteen je hele administratie moet uitbesteden. Je kunt ook afspreken dat je boekhouder alleen de jaarlijkse belastingaangifte verzorgt. Veel kleine ondernemers doen dit. Zo houd je zelf grip op je administratie en heb je eens per jaar profijt van de fiscale kennis van een expert.

Dit artikel is geschreven door Wilma van Hoeflaken. Zij is freelance journalist en schrijft voor Beautyspot.nl over belastingen in opdracht van de Belastingdienst. 

2+

Reacties


Gerelateerde artikelen