Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Enkele jaren terug is door de Gezondheidsraad een onderzoek gedaan waaruit bleek dat sommige ouderen, sommige kinderen en vrouwen die zwanger zijn te weinig vitamine D binnen krijgen. Daarom heeft het Voedingscentrum de aanbevolen hoeveelheid vitamine D voor bepaalde bevolkingsgroepen bijgesteld. Mensen die tot een van deze groepen behoren moeten dagelijks 10 of 20 microgram vitamine D extra slikken. Vitamine is te koop als druppels of in een multivitaminen supplement. Dit is meestal aanwezig als cholecaciferol of vitamine D3, maar er zijn ook supplementen met (het minder actieve) ergocalciferol, vitamine D2. 

Aanmaak vitamine D door de zon

Ongeveer 90% van de benodigde hoeveelheid vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. De rest krijgen we binnen via voeding.  Vooral vette vis, vlees, en melk zijn rijk aan vitamine D.  In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadvetten. Op het etiket staat dan dat vitamine D is toegevoegd. Wie altijd kiest voor ‘mager’ eten kan een tekort oplopen. 

Wanneer hoofd en handen onbedekt zijn, maakt het lichaam van april tot oktober voldoende vitamine D aan. In de winter is het zonlicht echter niet sterk genoeg om de vitamine D-aanmaak te stimuleren.  Dan valt het lichaam terug op de opgebouwde reserves en de vitamine D uit de voeding. 
Het Voedingscentrum adviseert de volgende groepen om extra vitamine D te slikken:

Vrouwen met kinderen
Zwangere vrouwen: 10 mcg per dag
Kind 0 t/m 3 jaar: 10 mcg per dag

Mensen met een donkere huid
4 t/m 69 jaar: 10 mcg per dag
70 jaar of ouder: 20 mcg per dag

Lichte huid met onvoldoende zonlicht 
4 t/m 69 jaar: 10 mcg per dag
70 jaar of ouder: 10 mcg per dag

Lichte huid, gezond eetpatroon en voldoende zonlicht op huid
50 t/m 59 (vrouw): 10 mcg per dag
70 jaar en ouder (man/vrouw): 10 mcg per dag

 De bovengrens voor een aanvaardbare, veilige inneming is 50 microgram per dag. Voor kinderen tot 1 jaar is dat 25 microgram per dag. Veel zonlicht kan niet leiden tot een overschot aan deze vitamine. 

Hoe kies je het juiste supplement?

De juiste dosering van het aantal tabletjes / druppels / capsules kun je als volgt berekenen

  • Bepaal aan de hand van bovenstaande regels hoeveel vitamine D je iedere dag nodig hebt
  • Lees het etiket van het supplement. Kijk hoeveel vitamine d er in het supplement zit. Vaak staat er vermeld hoeveel vitamine D er in één dosering zit
  • Bereken hoeveel tabletjes, capsules of druppels je nodig hebt

Comments


Gerelateerde artikelen