Volg ons op

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Macadamiaolie komt oorspronkelijk uit Australië en werd door de Aboriginals gebruikt. De Macadamiaolie en -noten zijn inmiddels ook populair in onze wereld en worden in huidverzorgingsproducten toegepast. Een rijke, exotische olie met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Lees hier de eerste in een serie columns over exotische oliën in huidverzorgingsproducten.

Oorsprong

Macadamia vindt zijn oorsprong in Australië en vormde een deel van de voeding van de Aboriginals. De noten zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals ‘gezonde’ onverzadigde vetten, zink en selenium. Ook werd de olie gebruikt voor cosmetica en lichaamsdecoraties.

Macadamiaolie wordt verkregen door de koude persing van de noten. De noot is een zogenaamde ‘hard nut’ en is zeer moeilijk te kraken. Er is een druk van meer dan twintig kilo per vierkante centimeter nodig om de noten te kraken. Het geringe aanbod van de noot en de hoge druk maakt Macadamia duur. De geperste Macadamiaolie heeft een mooie gouden kleur.

Samenstelling

Macadamiaolie is één van de oliën met de hoogste hoeveelheid aan ‘gezonde’ enkelvoudige, onverzadigde vetzuren. Het bevat ongeveer 60% oliezuur (omega-9), 19% palmitoleïnezuur (omega-7), 1-3% linolzuur (omega-6) en 1-2% linoleenzuur (omega-3). De olie wordt veel toegepast in crèmes, lotions, lippenstift, aromatherapie en massageolie. Macadamiaolie kan worden herkent op de ingrediëntenlijst, de INCI naam is Macadamia Ternifolia Seed Oil.

Allergie

Voedselallergie van noten en zaden zit vaak in specifieke eiwitten, aanwezig in deze voedingsmiddelen. Reacties op Macadamia zijn minder voorkomend dan op andere noten. Een huidallergische reactie van de geperste olie is nog zeldzamer, omdat het ‘allergie’ eiwit niet altijd aanwezig is in de olie (en wel in de noot). Het risico is bij consumptie veel groter dan bij het aanbrengen op de huid. De kans op reactie van Macadamiaolie is dus klein. Bij twijfel kun je altijd een kleine hoeveelheid op de onderarm smeren om een reactie volledig uit te sluiten.

Werking

Macadamiaolie is een relatief dikke (viskeuze) olie en voelt enigszins vettig op de huid. Het wordt echter snel geabsorbeerd en laat de huid niet vettig achter. De olie benadert de samenstelling van onze noodzakelijke huideigen vetzuren.

De hoeveelheid palmitoleïnezuur (omega-7) in de huid neemt met de leeftijd af. Door het gebruik van Macadamiaolie wordt deze weer aangevuld en vertraag je huidveroudering en rimpelvorming. De olie werkt ook hydraterend en beschermend, met name tegen zonlicht en ontsteking.

Een rijke, exotische olie met goede werking op de huid!


Gerelateerde artikelen