5 tips voor timemanagement in de salon

Is het gebrek aan tijd één van jouw grootste problemen in de salon, dan is het goed om te kijken hoe jij je je doelen toch kunt behalen. Je hebt namelijk zelf meer invloed op de tijd, dan je waarschijnlijk in eerste instantie denkt. Timemanagement kan je helpen.

Timemanagement klinkt misschien als een term die je vooral in kantoortuinen hoort, maar ook in de salon is het belangrijk. Het zorgt voor structuur en structuur is goed voor je bedrijf. Klantbeleving speelt in onze branche een belangrijke rol; je wilt dat de klant rust ervaart. Als jij geen overzicht hebt en daardoor onrustig bent, zal de klant dat absoluut merken.

We geven je 5 tips om je tijd optimaal te benutten:

1. Geef je grenzen aan

Kijk eens naar gesprekken die altijd uitlopen, omdat je gesprekspartner op z’n gemak zit en alle tijd heeft. Stel, voor je met zo’n persoon in gesprek gaat, heel duidelijk je eigen grenzen. Geef aan dat je vijf minuutjes hebt, omdat je nog een volgende afspraak hebt. Rond na vijf minuten het gesprek ook echt af.

2. Familie en vrienden als stoorzender

Zijn het niet je klanten, maar familie en vrienden die tijd slurpen, omdat ze denken dat je altijd bereikbaar bent? Ook hier geldt dat het belangrijk is om duidelijk je grenzen aan te geven. Ze kunnen dus niet te pas en te onpas de salon binnenlopen voor een kopje koffie. Zelfs als er geen klanten zijn, heb jij namelijk nog je werk; leg ze dat uit. Misschien dat ze daar in eerste instantie even aan moeten wennen, maar als je daar consequent in blijft, zijn ook deze stoorzenders verleden tijd.

3. Neem de tijd

Je hoeft echt niet overal meteen op te antwoorden. Als iemand een vraag stelt die je niet meteen kunt beantwoorden, zeg je dat je er naar gaat kijken en op een later moment geef je de terugkoppeling. Zo bouw je ook ruimte in om goed over het antwoord na te denken. Dit komt je bedrijf alleen maar ten goede.

4. Even niet bereikbaar

Zaken die je afleiden – zoals mail, mobiel of social media – schakel je uit als je met je taken aan de slag gaat. We hoeven niet continu bereikbaar te zijn; de meeste zaken kunnen wel even wachten. Als jij je niet steeds laat afleiden, zul je ervaren dat je heel veel punten in korte tijd kunt afwerken. Werk je met personeel, dan is het verstandig om ze op de hoogte te brengen als je een paar uurtjes ongestoord wilt werken op kantoor. Natuurlijk kunnen ze je in geval van nood altijd roepen.

5. Plan tijd in voor tijdvreters

Plan tijd in voor zaken die anders tijdvreten. Als jij een groter bedrijf hebt, dan is het verstandig om in de ochtend tijd te reserveren om door de zaak te lopen. Zorg dat je iedereen even spreekt. Dat kost misschien op dat moment tijd, maar je zult merken dat je verder weinig wordt gestoord. Iedereen heeft zijn zegje namelijk al kunnen doen. Jij kunt daarna verder met de taken die je voor later op de dag hebt gepland.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
 • 17.11.2016 - 10:43 uur | Michele Burgers

  Mooi en helder artikel. Ik neem met liefde en plezier even de tijd er nog iets aan toe te voegen.

  Het begint vaak met het realiseren van het feit dat er maar liefst 168 uur in een week zitten voor iedereen. Wanneer je je daarvan bewust bent, kun je meestal al beter plannen hoeveel uren je per week nodig hebt voor;

  * werken in de salon
  * werken aan de salon
  * administratie
  * reclame en pr
  * voorraad beheer
  * schoonmaak
  * privé zaken
  * etc. etc.

  Maar neem ook tijd voor jezelf om de accu tussendoor op te laden. Naast je zakelijke en privé leven met al zijn verantwoordelijkheden en afspraken (druk, druk, druk), vergeet je (of durf je het niet) om een paar uurtjes per week te reserveren voor jezelf. Of je in die tijd dan gaat sporten, in het bos wandelen met de hond of toch liever op de bank met een boek of (vak)blad neerploft is geheel aan jezelf. Als je het maar doet om er positieve energie voor terug te krijgen. Want dat heb jij tijdens een week werken net zo hard nodig (én verdiend) als een half lege accu. En tja, tijd tekort........kijk dan nog eens bewust waar jij onnodig tijd verliest binnen die 168 uur per week. Kun je b.v. nog een half uurtje eerder uit je bed dan win je per week al bijna een halve werkdag zomaar terug in tijd. Misschien constateer je wel dat je soms te lang achter je PC of niet productief met een tablet op schoot actief bent........Hupsakee zomaar weer 1 uurtje terug gewonnen. Maar maak dan wel meteen een plannetje voor die terug gewonnen tijd wat je er wel effectief mee gaat doen. Succes met het beheersen van je eigen 168 uur per week.