Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Onze huid vraagt om dagelijkse verzorging, deze verzorging kan elke dag verschillend zijn, maar vaak grijpen we naar de gebruikelijke potjes en tubes die in onze kast staan. Om te weten wat voor soort huidverzorging bij jou en je klant past, beginnen we bij de basis van elk huidverzorgingsproduct. We noemen vaak alle huidverzorgingsproducten een crème, dit lijkt wel een algemeen begrip voor elk huidverzorgingsproduct. Wanneer we het namelijk over een crème hebben, wordt er vaak een zalf, gel, serum of een olie bedoeld. Maar er is niet voor niets een ander woord voor deze huidverzorgingsproducten, daarom is het belangrijk om te weten wat deze verschillen zijn en wanneer we welk product het beste kunnen toepassen.

De samenstelling van huidverzorgingsproducten

Over het algemeen kun je zeggen dat simpelweg de benamingen aangeven welke onderlinge verhouding tussen water en vetstoffen een huidverzorgingsproduct heeft. Dit bepaalt de dikte en de samenstelling van het product. De textuur van de crème, zalf, olie of lotion is van belang voor het kiezen van een huidverzorgingsproduct dat geschikt is voor jou en je klant. We letten op de mate waarin het product in de huid trekt, hoe het er uitziet op de huid, hoe het op de huid aanvoelt,en hoe gemakkelijk het van de huid verwijderd wordt. Dit zegt helaas nog niets over de geschiktheid van het product op de huid. Want wanneer is welk product echt geschikt?

Crème

Een crème wordt gebruikt bij het beschermen, herstellen, verzachten of afkoelen van de huid. Het is een huidverzorgingsproduct met een romige textuur die veelal wit van kleur is. Een crème is altijd een mengsel van water en vet. De verhouding tussen de hoeveelheid water en vetstoffen, bepaald of het een olie-in-water (o/w) emulsie (hydrofiele crème) dan wel een water-in-olie (w/o) emulsie (hydrofobe crème) is. Veelgebruikte cosmetische crèmes zijn dag- en nachtcrèmes. Over het algemeen zijn dagcrèmes hydrofiele crèmes, hierin zit meer olie dan water en nachtcrèmes hydrofobe crèmes, hierin zit meer water dan olie. Wanneer je bijvoorbeeld een vette huid hebt kun je beter voor een hydrofobe crème kiezen die zowel ‘s avonds als overdag wordt aangebracht. 

Zalf

Een zalf bestaat vrijwel alleen uit minerale, dierlijke of plantaardige vetten en nauwelijks uit water. Hierdoor is een zalf een vettig, ietwat doorschijnende en glimmende substantie die plakkerig aanvoelt en niet of nauwelijks in de huid trekt. Denk hierbij aan vaseline of uierzalf. Het afsluitende effect bij een zalf zorgt voor een goede huidpenetratie van de actieve ingrediënten. Vettere huidtypes kunnen beter geen zalven gebruiken omdat hierdoor meer acne ontstaat. Het afsluitende effect kan er ook voor zorgen dat de huid gaat broeien en de huid geïrriteerd raakt. Een zalf is het meest geschikt voor een extreem vochtarme en droge huid, zoals bijvoorbeeld bij eczeem. Daarnaast worden zalven ook gebruikt bij huidafwijkingen omdat medicijnen beduidend werkzamer zijn in zalf-vorm dan in een crème. Voorbeelden van medicinale zalven zijn antibiotica- en corticosteroïden zalven.

Huidolie

Net als een zalf is een huidolie ook vettig en glimmend, echter is het verschil tussen een huidolie en een zalf de textuur. Huidolie is vloeibaar en voelt daardoor minder plakkerig. Huidolie wordt gemaakt van een plantaardige olie uit vruchten of zaden. Te denken valt aan kokosolie, olijfolie, amandelolie, zonnebloemolie en arganolie. Deze zijn verwerkt in huidolie’s, maar ook in badolie en reinigingsolie. Huidolies worden goed in de huid opgenomen en laten een zacht olie laagje achter waardoor deze erg geschikt is voor een vochtarme huid die de huid zacht en soepel maakt. Omdat vooral in de winter onze huid wat meer verzorging kan gebruiken, kan een huidolie een gepaste keuze zijn. 

Lotion

Vergeleken met een crème bevat een lotion verhoudingsgewijs meer water, soms zelfs tot 80%, waardoor een lotion dunner is dan een crème. Hierdoor is een lotion gemakkelijk en snel op de huid te smeren. Een lotion is altijd een olie-in-water emulsie. Veelgebruikte cosmetische lotions zijn bodylotions, zonnebrandlotions, reinigingslotions en tonics. Veel lotions, met name de zeer vloeibare, bevatten helaas vaak ook alcohol. Lotions zijn geschikt voor de normale en rijpere huid.

Huidverzorgingsproducten bestaan uit verschillende verhoudingen, het kiezen van een juist huidverzorgingsproduct begint dus allemaal bij de basis!

Comments


Gerelateerde artikelen