Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Plastisch chirurgen waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van de ‘threadlift’ en eisen een verbod op deze behandeling. Het gaat hierbij om een cosmetische (niet-chirurgische) ingreep, waarbij de huid in het gezicht door het inbrengen van draden wordt gelift. ‘Threadlifts’ worden in Nederland vrijwel uitsluitend uitgevoerd door basisartsen die cosmetische behandelingen uitvoeren. Vaak worden ze toegepast onder niet-steriele omstandigheden onder de noemer ‘niet-chirurgische facelift’, ‘happy lift’, ‘lunchtimelift’ of ‘softlift’. De behandeling met deze draden om rimpels en verslapte huid te corrigeren, is niet veilig en niet effectief volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirugie (NVPC )

Dr. Ali Pirayesh, bestuurslid van de NVPC: “Uitgangspunt moet een veilige en effectieve behandeling zijn. De draden worden vaak gemaakt van hetzelfde materiaal als de permanente en semipermanente fillers, die desastreuze complicaties hebben veroorzaakt in de afgelopen jaren.  Volgens de NVPC lopen de klanten grote risico’s bij deze ‘onveilige en misleidende behandeling’.

Als vereniging maken we ons hier ernstige zorgen over. Wij roepen minister Schippers van VWS op om onze kwaliteitseisen op te leggen aan de grote groep cosmetisch behandelaars en bovendien de draadjeslift als behandeling te verbieden in Nederland.”

Draadjeslift niet effectief en onveilig

De methode en behandeling met ‘threads’ is niet effectief voor het liften van weefselverzakking door veroudering en daarmee misleidend voor de consument: het effect verdwijnt vaak weer na enkele weken. Daarnaast is het materiaal waar de ‘threads’ van gemaakt zijn potentiëel onveilig; ze zijn vaak gemaakt van hetzelfde materiaal als de permanente en semipermanente fillers, waarvan de eerste vanwege de ernstige complicaties sinds 2014 zijn verboden. Threads worden vaak gecombineerd of geplaatst in gebieden met fillers. De combinatie van deze materialen vergroot de kans op risico’s van infectie en ontsteking. 

Ook worden draadjeslifts vaak toegepast onder onveilige omstandigheden. Basisartsen die deze behandelingen uitvoeren beschikken meestal over beperkte kennis van de basisprincipes van de heelkunde en vooral steriliteit die essentieel is voor het veilig uitvoeren van dergelijke behandelingen. Helaas worden maar al te vaak onder niet-steriele omstandigheden draadjeslifts uitgevoerd door basisartsen die soms slechts een eendaagse cursus van de industrie hebben gevolgd. De NVPC pleit ervoor dat geen enkele behandelaar deze draadjeslift nog langer uitvoert.” Patiënten kunnen adequaat worden geholpen met veilige fillermaterialen, zoals Hyaluronzuren, mits kundig toegepast. Complicaties komen hierbij niet vaak voor en zijn bovendien goed te behandelen. Daarnaast biedt de plastisch chirurgische facelift uitkomst bij te veel aan huid, weefselverzakking en volumeverlies als deze middelen onvoldoende uitkomst bieden. 

Comments


Gerelateerde artikelen