Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Niet iedereen beschouwt beharing als ‘overbeharing’. In de Westerse cultuur vinden veel mensen dat vrouwen gladde benen en oksels moeten hebben. Ook mannen zijn flink aan het scheren, harsen en laseren geslagen. Waar we vaak meer haren op ons hoofd willen hebben, willen we er minder op ons lichaam. Hoeveel haren we hebben is bij ieder mens genetisch bepaald en verschilt per individu, familie of ras. Noord-Europese vrouwen hebben over het algemeen minder beharing dan Zuid-Europese vrouwen. Deze beharing is tevens lichter van kleur dan bij de meeste Zuid-Europese vrouwen, bij wie de beharing meestal sterker en donkerder is.

Er zijn verschillende vormen van ongewenste haargroei:

– Zwangerschap: Er zijn twee factoren die er voor zorgen dat er in de zwangerschap meer haargroei optreedt, of haargroei op andere plaatsen.

Na de zwangerschap vallen deze ‘extra’ haren weer uit.

– Medische aandoeningen: hypertrichose (overbeharing) en hirsutisme (overbeharing volgens het mannelijke beharingspatroon)

– Medicijngebruik: androgene steroïden stimuleren lichaamsbeharing en heeft haaruitval op het hoofd tot gevolg. Prednison stimuleert de haargroei waardoor er overbeharing kan ontstaan.

– Menopauze: de hormoonhuishouding verandert er wordt minder oestrogeen aangemaakt en meer testosteron waardoor er overbeharing kan ontstaan, vaak op het gelaat.

– Anorexia: hierbij is de hormoonhuishouding dusdanig verstoord dat er zich overbeharing ontwikkelt.

– Tumorgroei kan soms tot testosteron afgifte van de tumor leiden waardoor er overbeharing kan ontstaan.

– Overgewicht: door overgewicht is de hormoonhuishouding verstoord, door afvallen neemt het vetweefsel af en kan er minder oestrogeen omgezet worden in testosteron.

– Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is een stoornis met veel symptomen (overgewicht, overbeharing, acne, zeer onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid) er is sprake van cystes op de eierstokken welke een verstoorde hormoonhuishouding geeft waardoor de symptomen ontstaan.

– Naevus van becker: is een goedaardige, maar zeldzame moedervlek met een grote omvang en overbeharing. Deze ontstaat veelal in de pubertijd.

Behandelingen

Er kan onderscheid gemaakt worden in tijdelijke en permanente ontharing. Bij tijdelijke ontharing worden de haren, eventueel inclusief de haarwortel, zonder kiemcellen, verwijderd. Er kan weer een nieuwe haar gevormd worden in de follikel. Vormen van tijdelijk ontharen zijn knippen, scheren, harsen en het verwijderen van haren met ontharing crème.

Onder permanente ontharing wordt verstaan het verwijderen van ongewenste haren inclusief het vernietigen van de haarwortel en de kiemcellen. Hierdoor kunnen er geen nieuwe haren meer gevormd worden. Permanente ontharing kan doormiddel van elektrische epilatie, laser en IPL.

Elektrische epilatie

Elektrische epilatie vind plaats doormiddel van een naaldje, die langs de haar in de haarfollikel wordt gestoken, terwijl er laagspanningsstroom wordt toegediend. Doormiddel van de warmte wordt de haarfollikel afgebroken en de voeding naar de follikel gestopt waardoor de haar niet meer terugkomt. Meestal is de insteek niet voelbaar. Wel voel je dat de naald warm wordt. Omdat de behandeling haartje voor haartje gaat, geeft het een langzaam resultaat en wordt het vaak toegepast op kleine gebieden zoals de kin en de bovenlip. Een groot voordeel van elektrische epilatie is dat ook grijze, blonde en rode haren definitief verwijderd kunnen worden.

Laser

Laser is een bijzondere vorm van licht. Het bevat 1 golflengte en deze is afgestemd op de indicatie waar de laser voor wordt gebruikt, dit kunnen  haren zijn, maar ook vaatjes of pigment. Laserontharing is de modernste en meest snelle manier van ontharen. De haarzakjes worden belicht. Het pigment in de haren en haarwortels absorberen dit licht, waardoor de haarzakjes sterk worden verhit. Door de verhitting raakt het haarzakje beschadigd zodat er geen nieuwe haren meer in gevormd kunnen worden. Laserbehandeling is alleen geschikt voor gepigmenteerde haren. Grijze, blonde en rode haren zijn niet geschikt voor laserbehandeling. Afhankelijk van de laser kunnen ook donkere huidtypes behandeld worden, waarbij de laser alleen het pigment van de haar absorbeert en niet het pigment van de huid. Lasertherapie is een duurzame vorm van ontharen en je kunt er grote oppervlakten mee behandelen.

Intense Pulsed Light (IPL)

De behandeling met “intense pulsed light” (IPL) is vergelijkbaar met die van laser. Verschil tussen laser en IPL is de golflengte van het licht. Laser heeft maar 1 golflengte en IPL heeft verschillende golflengtes.  Ook bij IPL wordt het pigment in de haarzakjes verhit, waardoor beschadiging van het haarzakje optreedt. IPL kan ook alleen toegepast worden op gepigmenteerde haren. De behandeling met IPL duurt doorgaans langer dan met laser en er zijn meerdere behandelingen nodig om tot hetzelfde resultaat te komen. Dit verschil in effect wordt veroorzaakt door de verschillende golflengtes bij IPL, er is meer verstrooiing van het licht. De kosten van de behandeling met IPL zijn minder hoog, aangezien de apparatuur minder kostbaar is.

Medicatie

Er zijn geneesmiddelen die ongewenste haargroei kunnen verminderen. Dit zijn anti-androgenen, een bekend voorbeeld hiervan is de Diane 35® anticonceptie pil. Echter werkt het niet altijd bij iedereen en zijn er voor en nadelen aan.

0

Reacties


Gerelateerde artikelen