Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Voor 2016 staat pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering op mijn agenda. Ik vind het van groot belang dat de basis van mijn bedrijf goed geregeld is.

In 2015 ben ik al begonnen met de aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een private verzekeraar… Het is voor mij onmogelijk om mijzelf fatsoenlijk voor arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Met een aangeboren hartafwijking (nooit last van gehad, al 20 jaar stabiel, ik kan er wel 100 jaar mee worden en een oogafwijking, draag namelijk lenzen/bril) word je voor deze delen uitgesloten bij een private verzekeraar. Je moet overigens wel het volle pond betalen.

Het toeval wilde dat ik tijdens een netwerkborrel van een landelijke marketing- en netwerkorganisatie een Tweede Kamer-lid tegenkwam en toevallig kwam dit ter sprake. Ik maakte me zorgen en sprak dat ook uit, ik neem verantwoordelijkheid voor mijn ondernemerschap en wil alle risico’s zo goed mogelijk afdekken. Hij beloofde dit aan zijn collega in Den Haag door te geven en dat deed hij. Gisteren kreeg ik antwoord. Wat ik al dacht, het is een groot probleem… Private verzekeraars staat het vrij om ondernemers uit te sluiten, de overheid mengt zich niet in privateverzekeringsovereenkomsten. Er is een inkomensverzekering bij het UWV voor zelfstandigen.  Dit moet je afsluiten binnen 13 weken na aanvang van je onderneming (ik had er nog nooit van gehoord) en iedereen moet worden geaccepteerd. Tja, ik ben al bijna 13 jaar bezig… dit is dus ook geen optie!

Ik denk gelukkig vooral in oplossingen, dus ging ik verder zoeken, naar een oplossing en stuitte op het Broodfonds. Dit is een gezamenlijk fonds, gebaseerd op vertrouwen. Zo’n fonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke fondsrekening. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen maandelijks schenkingen om van rond te komen. Deelnemers kiezen hun schenkingsniveau en zetten elke maand het bedrag opzij dat bij dat inkomen hoort. Vrijwel alle zieke ondernemers zijn binnen twee jaar weer aan het werk, daarom duren deze schenkingen maximaal twee jaar. Er is ook een eigen risico: de eerste maand na ziekmelding is voor eigen rekening. In zo’n fonds neem je samen de besluiten, het is dan ook niet voor iedereen weggelegd. 

Het systeem groeit, waarschijnlijk ben ik niet de enige die met dit probleem kampt.

Met vriendelijke groet,
Maudy Vossen

Comments


Gerelateerde artikelen