Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Je ziet ze niet, maar ondertussen zijn ze wel verantwoordelijk voor alle vormen van huidveroudering: vrije radicalen. Antioxidanten en vrije radicalen worden vaak in een adem opgenoemd, maar wat zijn antioxidanten en vrije radicalen? En hoe zorg je ervoor dat deze je lichaam en je huid niet aantasten?

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen vinden we terug in uitlaatgassen, sigarettenrook, uv-stralen, maar ook in eten en drinken zoals in alcohol en zelfs in water. Daarnaast maakt je lichaam ook vrije radicalen aan, stress is bijvoorbeeld een trigger om nog meer vrije radicalen aan te maken. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat er een explosieve groei van vrije radicalen ontstaat, waardoor cellen beschadigen, dit heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid en voor onze huid. Tal van ziektebeelden  zoals reuma, staar en zelfs kanker worden toegeschreven aan schade door vrije radicalen. Niet alleen ziektebeelden, ook huidveroudering is een gevolg van vrije radicalen. Vrije radicalen tasten het bindweefsel aan, waardoor de huid minder elastisch wordt en rimpels ontstaan. Het is te vergelijken met een elastiekje dat brokkelig wordt en vergaat als het in de zon heeft gelegen. Er is uit verschillende onderzoeken naar voren gekomen dat huidveroudering mede het gevolg lijkt te zijn van overmatige activiteit van vrije radicalen. Mensen die roken en veel aan de zon zijn bloot gesteld, krijgen eerder rimpels en pigmentvlekken.

Wat doen antioxidanten?

Antioxidanten beschermen ons lichaam en zorgen dat vrije radicalen minder schade aanrichten. Ons natuurlijke mechanisme beschermt ons tegen een bepaalde hoeveelheid vrije radicalen maar lang niet tegen alle. We kunnen ons lichaam beschermen door bepaalde voeding te eten en bepaalde crèmes te gebruiken met hoge werkzame stoffen.

De kracht van vitamine C

Vitamine C (Ascorbic acid) is een heel goed voorbeeld van één van de krachtigste antioxidanten die je lichaam kan opnemen en die ook nog eens een anti-verouderingseffect heeft door de aanmaak van collageen te stimuleren. Het beschermt je lichaam tegen uv-stralen en met terugwerkende kracht herstelt de vitamine ook de beschadiging van je huid. De werking van vitamine C wordt versterkt door vitamine E (Tocopherol) waardoor vrije radicalen geen schijn van kans meer hebben. Zoek dus een product waar meer dan één antioxidant in zit.

Werkzame crèmes met antioxidanten

Wanneer we crèmes gebruiken waar antioxidanten inzitten, dan moeten deze aan bepaalde aspecten voldoen om daadwerkelijk werkzaam te zijn, namelijk:

De concentratie moet voldoende hoog zijn. Dit kun je controleren door te kijken of de antioxidanten in het bovenste of middelste gedeelte van de ingrediëntenlijst staan. Staan ze in het onderste deel van de ingrediëntenlijst dan is de concentratie over het algemeen te laag om echt effectief te zijn. Daarnaast zijn antioxidanten heel gevoelig voor licht en zuurstof. Het heeft dus totaal geen zin deze stoffen in een potje te stoppen. Zoek dus naar een product in flesje met pompje of andere luchtdichte verpakkingen zodat er geen zuurstof bij komt. Houd de producten daarnaast op plaatsen waar het relatief donker is.

Laat vrije radicalen niet de baas zijn over je lichaam en over huidveroudering. Zoek dus goed uit welke producten wel en welke producten niet werken tegen vrije radicalen.

Comments


Gerelateerde artikelen