Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Niets is zo lastig om te achterhalen waar die allergische reactie vandaan komt, iets verkeerd gegeten? Ander wasmiddel gebruikt, nieuwe huidverzorgingsproducten? Het kunnen allemaal oorzaken zijn die een allergische reactie veroorzaken. Het lastige aan een allergische reactie is dat de symptomen gelijk kunnen optreden of pas na 2 tot 3 dagen. Hoe kom je er dan achter welke stof deze allergische reactie veroorzaakt?

Abnormale reactie van immuunsysteem

Allergie is een abnormale reactie van je immuunsysteem op ongevaarlijke omgevingsfactoren die normaal niet tot een allergische reactie leiden.

Voordat je reageert op een stof moet je al eens eerder in contact zijn geweest met dat specifieke allergeen. Het afweersysteem heeft na dat contact namelijk de mogelijkheid ontwikkeld om in het vervolg met een allergie te reageren.

Allergietriggers

De belangrijkste allergietriggers zijn: pollen, huidschilfers van dieren, bepaalde voedingsmiddelen zoals: melk, schelpdieren, pinda’s, noten en tarwe, maar ook stoffen zoals nikkel, latex, penicilline en aspirine kunnen een allergische reactie veroorzaken. Geurstoffen in huidverzorgingsproducten zijn in de beautybranche een belangrijke oorzaak welke allergische reacties veroorzaken.

De verschijnselen bij een allergische reactie zijn in drie vormen onder te verdelen, naar de plaats waar de allergie tot uiting komt. Er bestaan luchtweg-, huid-, en maag-darm allergieën. Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. 

Contact allergie

Roodheid, jeuk en schilfering die direct ontstaat na contact met een allergeen op de huid worden ook wel contact allergie genoemd. De reacties treden ongeveer 48 uur na blootstelling aan de huid op en doorgaans alleen op die plekken die met het allergeen in aanraking zijn geweest. Roodheid, jeuk en schilfering kunnen ook ontstaan na het eten van voedsel of het inademen van luchtwegallergenen. Hierbij is het allergeen dus niet in contact geweest met de huid maar aan de longen of de darmen en treedt er toch een eczeemreactie op aan de huid.

Plakproeven

Er zijn een aantal methodes die toegepast kunnen worden wanneer een allergie vermoed wordt. Bij contact allergie kunnen plakproeven oftewel ‘epicutane allergietesten’ worden toegepast. Bij dit onderzoek worden de verdachte allergenen op de rug aangebracht onder pleisters. De stoffen dienen 48 uur contact te maken met de huid en daarna worden ze verwijderd waarop de huid direct en 24 uur later wordt geïnspecteerd. Bij een reactie op de allergenen ontstaat op de plek roodheid en zwelling en soms zelfs een blaar. In principe kunnen alle stoffen worden getest die worden verdacht van het veroorzaken van contactallergie.

Priktesten

Priktesten zijn zinvol wanneer een allergie vermoed wordt op voedsel of luchtwegallergenen. Er wordt een druppeltje allergeen extract op de huid gedruppeld waarnaar vervolgens met een klein naaldje in de huid wordt geprikt zodat de allergene stof in de huid opgenomen wordt. Na ongeveer 15-45 minuten ontstaat bij een allergie roodheid en zwelling van de huid ter hoogte van de prikplaats. Hoe groter de zwelling hoe sterker de geteste persoon allergisch is voor de geteste stoffen.

Bloedtesten

Allergie voor voeding en luchtwegallergenen kan ook worden vastgesteld doormiddel van een bloedtest. Iemand die allergisch is voor een bepaalde stof heeft IgE antistoffen in zijn of haar bloed. Deze test wordt ook wel RAST-test genoemd. Meestal is deze test iets minder betrouwbaar dan de huidpriktest.

Wanneer je vermoedt dat iemand een contact allergie heeft voor een bepaalde stof van jouw huidverzorging, dan kan deze reactie zich dus pas uitten nadat iemand na verschillende malen in contact is gekomen met deze stof. Vandaar dat je klanten pas later met klachten over een allergische reactie naar je toe kunnen komen. Vermijd dus de producten die je hebt gebruikt bij deze klant bij een volgende behandeling en kies het liefst voor producten zonder parfum. Een huid met een rode blos is mooi maar niet wanneer er rode vlekken ontstaan door een allergie. 

Comments


Gerelateerde artikelen