Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Een melanoom is de agressiefste vorm van huidkanker. In 2017 kregen ruim 6700 mensen in Nederland de diagnose melanoom waarbij er 850 mensen overleden aan een melanoom. Dit aantal stijgt jaarlijks. Dermatologen kunnen hun werk met betrekking tot het diagnosticeren en behandelen van huidkanker niet meer aan, gelukkig hebben ziekenhuizen vaak een multidisciplinair team waardoor patiënten door meerderen specialisten gezien kunnen worden. Maar met het oog op de toekomst en het feit dat ook veel jongere mensen de diagnose melanoom krijgen, moet er heel wat gebeuren om grip te krijgen op deze ziekte.

Een melanoom ontstaat doordat pigmentcellen (melanocyten) op een bepaalde plaats in de huid of slijmvliezen veranderd zijn in kankercellen. Vaak ontstaat een melanoom uit een bestaande moedervlek. Teveel blootstelling aan ultraviolette (UV) straling, met name verbranding op jonge leeftijd kan het risico op een melanoom vergroten, maar ook genetische aanleg speelt een rol. Daarnaast is het risico op het ontstaan van een melanoom groter wanneer er bij de geboorte al (grote) moedervlekken aanwezig zijn. 

Niet voor niets is daarom voorlichting aan kinderen en jongeren erg belangrijk. Met het motto: beter voorkomen dan genezen is er een kinderboek verschenen: Dikkie Dik en de smeerpoes, die kinderen bewust willen maken van het belang van zonbescherming om huidkanker te voorkomen. Maar ook onder jongeren heerst het thema huidkanker. Aangezien de zonnebank nog steeds in trek is onder de jongeren komt dit thema dan ook geregeld terug in het nieuws welke wordt gerelateerd aan het ontstaan van huidkanker. 

Wanneer toch de diagnose melanoom luidt, is recent uit onderzoek gebleken dat wanneer er na een operatie aanvullend behandeld wordt met immuuntherapie de kans op terugkeer van huidkanker bijna tweemaal zo klein is als bij patiënten die geen immuuntherapie krijgen. Een ander onderzoek toont aan dat bij patiënten met een vroeg stadium van een melanoom door een simpele injectie met synthetische DNA mogelijk voorkomen kan worden dat de kanker terugkeert en uitzaait. De injectie met de stof CpG-B stimuleert het immuunsysteem en het lichaam reageert daar onmiddellijk op. Waarschijnlijk helpt de injectie om de resterende tumorcellen op te ruimen en terugkeer van kanker te voorkomen.

In jouw praktijk is het ook van belang om alert te zijn, een screening kan wellicht al levensreddend zijn. Een melanoom herken je snel wanneer een moedervlek van kleur, structuur of grootte verandert of als het jeukt of bloed. Wanneer je iets ziet wat je niet vertrouwd of waarover je twijfelt, is het belangrijk dat je hem of haar doorstuurt naar de huisarts. Dit kan een wondje, een bultje een verkleuring of een moedervlek zijn die verandert. Liever 1 bezoek teveel dan 1 te weinig. 

Stimuleer daarnaast altijd het gebruik van een zonnebrandcrème en sluit je behandeling altijd af met een zonnebrandcrème, een goed voorbeeld doet volgen. 

0

Reacties


Gerelateerde artikelen