Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

De laatste decennia rukt huidkanker steeds meer op en blijft het aantal nieuwe gevallen toenemen. We kunnen dus wel concluderen dat huidkanker een toenemend gezondheidsprobleem is. De meest voorkomende vorm van huidkanker die de huidarts tijdens zijn spreekuur ziet is het basaalcelcarcinoom, kortweg BCC. In 2015 werden er in Nederland ruim 35.000 nieuwe gevallen van BCC’s vastgesteld en dit aantal neemt jaarlijks met 20 procent toe. Een basaalcelcarcinoom zaait vrijwel nooit uit en is relatief makkelijk weg te halen. Maar is het ook onschuldig?

Basaalcelcarcinoom onder de loep

Een basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende huidkanker bij blanke mensen. De gemiddelde leeftijd voor een BCC is 70 jaar, maar helaas zien we de laatste jaren een leeftijdsverschuiving naar beneden. De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en zaait bijna nooit uit. De kwaadaardige veranderingen ontstaan in de basale cellaag van de opperhuid (vandaar de benaming), die vooral keratinocyten bevat. Een voorkeurplek van de basaalcelcarcinoom is een plek op de huid die vaak wordt blootgesteld aan uv-straling zoals het gezicht, rond de neus, oren en slapen. Andere factoren voor het ontstaan van BCC’s zijn erfelijkheid, huidtype (meestal blanke huidtypen), leeftijd en een verlaagd afweersysteem.

Hoe herken je een basaalcelcarcinoom?

De diagnose van een BCC wordt meestal op het blote oog door een huidarts of dermatoloog vastgesteld, maar je kunt de soort pas definitief vaststellen nadat een stukje weefsel door een patholoog anatoom onder de microscoop is onderzocht. In het begin ontstaat een groeiend, roze, huidkleurig of glanzend plekje op de huid. Dit kan uitgroeien tot een bultje dat langzaamaan groter wordt met in het midden een donker korstje. Bij lichte aanraking kan het korstje al gaan bloeden. Een patiënt ervaart in de meeste gevallen geen pijn of jeuk en daarmee wordt het vaak afgedaan als ‘onschuldig’.

Behandelmethoden

De groeiwijze en de vorm van BCC zijn van belang om de juiste behandelvorm te bepalen. Er zijn diverse manieren om een BCC te verwijderen, afhankelijk van de diagnose. Dit kan operatief zijn door het wegsnijden van de tumor met hechting, of cryochirurgie waarbij de arts gebruik maakt van vloeibare stikstof, waarna de wond vanzelf weer geneest. Niet-operatieve methoden zijn bestraling, immunomodulerende middelen zoals Imiquimod, 5-fluorouracil (5-FU) of Vismodegib. Een vrij nieuwe behandelmethode met uitstekende cosmetische resultaten is daglicht Photodynamische Therapie (PDT).

Minder kwaadaardig maar niet onschuldig

Zoals gezegd is een basaalcelcarcinoom minder agressief dan een melanoom. Het zaait immers niet uit en het groeit traag. De tumor kan echter ook op vervelende plekken groeien, zoals in de oog- of mondhoek of in de neus. Als de BCC niet behandeld wordt en verder groeit kan het het weefsel ernaast of eronder beschadigen. In dat geval moet een groot deel van de huid weggehaald worden met ernstige verminking tot gevolg. Met name verminking in het gezicht kan voor een patiënt bijzonder belastend zijn. Loop dus niet jaren door met een basaalcelcarcinoom, want huidkanker gaat niet vanzelf over!

Dit artikel is geschreven door Maddy Weide.

Comments


Gerelateerde artikelen